2017.04.09. 11:32:33 13395 328

Csupa finomság - tojáskrémes kalács húsvétra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Látványra is gyönyörű ez a kalács, de az íze mindent visz, hiszen csupa finomsággal van megtöltve. Bacon, tojáskrém s olyan illatos fűszerek, mint például a szerecsendió. A dijoni mustártól kellemesen pikáns lesz, igazi szemet gyönyörködtető, ízlelőbimbókat felébresztő reggeli lesz az húsvéti asztalon. Szerintünk ne hagyjátok ki ezt a töltött sós kalácsot!

Tojáskrémes kalács |  fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tojáskrémes kalács | fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

Baconös tojáskrémes kalács

Tészta hozzávalói:

  • 15 dkg bacon
  • 8 dkg Vénusz margarin
  • 40 dkg sima liszt
  • 10 dkg rétes liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 2 db tojás + 1 a lekenéshez

A bacont kockázzuk fel apróra, majd egy serpenyőbe olvasszuk fel a margarint és adjuk hozzá. Ezután állandó kevergetés mellett, süssük szép pirosra. Végül szedjük ki a zsiradékból, majd hűtsük ki.

A kétféle lisztet keverjük össze, majd keverjük hozzá a kihűlt bacont, és a sót.

A tojásokat üssük bele egy tálba, majd villával kicsit verjük fel. Ezután keverjük hozzá a bacon sütésénél visszamaradt, kihűlt zsiradékot, és a langyos vizet.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tojásos keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztes-baconos keveréket. Ezután a liszt tetejére szórjuk rá a cukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt.  Indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (én kétszer egymásután indítottam el a dagasztást, így egy szép sima tésztát kaptam)  Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!

A megdagasztott tésztát ezután tegyük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy óra hosszán át. Közben készítsük el a tölteléket.

Töltelék hozzávalói:

  • 6-8 db tojás
  • 2-3 ek tejföl
  • 2 ek kukoricaliszt
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 2 tk dijoni mustár

A tojásokat főzzük keményre, majd vágjuk össze apróra. Ezután keverjük össze a tejföllel, a mustárral, a kukoricaliszttel, ízlés szerint sóval, a szerecsendióval, és az őrölt fehér borssal.

A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastag téglalappá, majd egyenletesen kenjük rá a tojásos tölteléket. Ezután a hosszabbik oldalától indulva, tekerjük fel szorosan. (úgy tekerjük fel mint a bejglit)

Egy 26 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd a feltekert tésztát óvatosan helyezzük bele. (én a forma közepébe tettem egy fóliába csomagolt poharat, hogy koszorú formát kapjak) Ezután több helyen böködjük meg a tésztát, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni. Végül kenjük le felvert egész tojással, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig.

Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 40-45 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd kínáljuk a húsvéti sonka mellé.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.