2017.08.09. 18:12:34 10430 306

Darjeeling teájukat féltik a britek, de aggódhatnak a japánok és a németek is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kedvenc Darjeeling teájukat féltik a britek, de aggódhatnak a japánok és a németek is, a teák pezsgőjeként is emlegetett fajta termőhelyét ugyanis június óta erőszakba torkolló tüntetések és elhúzódó sztrájkok sújtják Indiában.

Angol tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Angol tea

A teát 87 farmon termesztik a Himalája lankáin Dardzsilingben, Nyugat-Bengál államban. A teaültetvényeken vannak 150 éves cserjék is.

A több mint nyolcmillió kilogramm tea felét exportra szánják, elsősorban az Egyesült Királyságba, Európa többi részébe és Japánba. Az eladásokból évi 60 millió fontos (20,25 milliárd forintos) bevétel származik. Ez a teafajta az egyik legdrágább a világon, kilogrammonként akár 650 fontot (220 ezer forintot) is kóstálhat.

A tüntetéseket és a tartós sztrájkot egy helyi párt kezdeményezte, amely szeretné kivívni egy saját szövetségi állam létrehozását a régió többségében nepáli nyelvű közösségének.

A teafarmokon állandó vagy idénymunkában dolgozó mintegy százezer munkás tette le a munkát, súlyos károkat okozva a termelésben. A sztrájkok júniusi kezdetekor a tavalyi 8,32 millió kilogramm mindössze harmadát szüretelték le, és ha a munkabeszüntetés nem ér véget hamarosan, a gazdák több tízmillió fontos veszteséggel számolhatnak.

"Ez az eddig legsúlyosabb válság. Jövőbeni rendeléseket mondanak le, nincs friss ellátás. Az ínyenceknek talán hamarosan más fajta után kell nézniük, míg meg nem oldódik a helyzet" - idézte a BBC a Darjeeling Tea Szövetség főtanácsadóját.

Mióta leállt a munka, a cserjéken gyomnövények élősködnek. A sztrájk nem is jöhetett volna rosszabbkor az ültetvények számára. Ezt a fajtát márciustól októberig is tudják szüretelni, a szüretet négy időszakra bontják. A munkabeszüntetés a második, a nyári időszak közepén sújtott le, amikor a teának egyedülálló "muskotályos" illata van. Ekkor szüretelik az évi termés felét, amiből a bevételek 40 százaléka származik.

A dardzsilingi szakadár törekvések az 1980-as évek óta meg-megzavarják a régió életét, korábban azonban a szüret négy időszaka közötti szünetekben voltak sztrájkok.

A gondokat már a vevők is érzik. Indiában eltűnőben van a boltok polcairól a tea, japán szupermarketek pedig jelezték, hogy novemberre kifogynak készleteik, ha nem kapnak utánpótlást. Egy német importőr arra figyelmeztetett, hogy a Darjeeling exkluzív itallá válhat.

Amennyiben rövid időn belül le is fújnák a sztrájkot és a munkások visszatérnének a farmokra, akkor is több mint egy hónapra lenne szükség ahhoz, hogy elkezdhessenek szüretelni. A cserjéket több mint két hónapja nem gondozzák, egyenként kellene őket megtisztítani a gyomnövényektől. Indiában ráadásul hamarosan beköszönt a többnapos ünnepekkel járó fesztiválok évszaka.

A Darjeeling kedvelőinek pedig úgy tűnik, meg kell tanulniuk kedvenc teájuk nélkül élni - legalábbis egy időre.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.