Desszert szikkadt kifliből, de nem guba, mi az?
A mákos gubát ismerjük és imádjuk, most azonban egy másik desszertet mutatunk be nektek, amit szintén szikkadt kifliből készíthetünk el. A sztori csupa haszon: felhasználhatod a maradék kiflit (vagy akár zsemlét is), és finom édesség lesz belőle a családnak, ráadásul kevés pénzből.
Almás kiflipuding vanília szósszal
Hozzávalók az almás kiflipudinghoz:
- 4 db kifli
- 4 db édes alma
- 4 db tojás
- 3 ek méz
- 4 tk eritrit/cukor
- 3 dl Hulala (v. habtejszín)
- 2 dl tej
- 2 tk vaníliaaroma
- 1 kk őrölt fahéj
- 5 dkg mazsola
- 0,5 dl rum
- 5 dkg vaj
A mazsolát áztassuk be a rumba, tegyük félre, és hagyjuk állni, hogy magába szívja.
Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd szeleteljük fel.
Egy serpenyőbe melegítsük fel a mézet, adjuk hozzá a felszeletelt almát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, egy teáskanál vaníliaaromával, keverjük alaposan össze, majd pároljuk roppanósra. Ezután hűtsük ki.
A tojásokat keverjük simára az eritrittel, a tejjel, és a Hulalával (v. habtejszínnel). A kiflit vékonyan karikázzuk fel.
A vaj felével kenjünk ki egy közepes méretű jénaitálat, majd rakjuk ki a fele mennyiségű kiflikarikával.
Ezután kanalazzuk rá az előzőleg megpárolt almaszeleteket, szórjuk meg az előzőleg rumba áztatott mazsolával, majd fedjük be a maradék kiflikarikákkal.
Ezután a tojásos keverékkel locsoljuk meg a kiflit hogy kissé megázzon, majd a maradékot egyszerűen öntsük rá, hogy leszivárogjon a kifli és az alma közt az alsó kiflirétegre.
Ezután takarjuk le, és hagyjuk 1-2 órát állni, hogy a kifli jól magába szívja a tojásos keveréket, majd vegyük le a fóliát, és csipkedjük rá a maradék vajat mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni mielőtt tálalnánk.
Vanília szósz hozzávalói:
- 1 cs tejszín ízű pudingpor (v. vaníliás pudingpor)
- 1 tk vaníliaaroma
- 2 ek eritrit/cukor
- 6 dl tej
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá az eritritet is.
A maradék tejet melegítsük meg, öntsük hozzá a pudingos keveréket, és állandó keverés mellett, főzzük pár percig, hogy kissé besűrűsödjön, majd hagyjuk langyosra hűlni. (közben többször keverjük át, hogy ne bőrösödjön be a teteje)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral az almás kiflipudingot, majd a vanília szósszal kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu