Dinnyében az élvezet – receptek
A görögdinnye az egyik legjobb dolog a nyárban! Amellett, hogy pótolja a hőségben fokozott mértékben elvesztett víztartalmát a szervezetnek, még finom és frissítő is! Amikor nagyon meleg van és az ember nem kívánja az evést, egy szelet jó hideg görögdinnyével mégis jólesik feltölteni az elhasznált energiakészletünket. Hoztunk Neked néhány receptet, amivel még izgalmasabbá, kívánatosabbá teheted a gyümölcsöt!
Dinnye sörbet
Jó hétvégét!
Szükséged lesz…:
- 1 kg görögdinnyére
- 10 dkg cukorra
- 1 citrom levére
- 1 dl száraz pezsgőre
A dinnye húsát tedd turmixgépbe és mixeld össze a citromlével és a cukorral. Öntsd hozzá a pezsgőt, keverd össze és legalább három órán át pihentesd mélyhűtőben. Igazán frissítő sörbet lesz a jutalmad, amit kínáláskor néhány mentalevél érdemes díszítened!
Forrás: femina.hu
Uborkás dinnyesaláta
Amik kellenek hozzá:
- 2 db uborka
- 1 citrom
- só, bors
- 6 evőkanál olívaolaj
- 4 szelet görögdinnye
- menta, citromfű
- 10 dkg feta sajt
Az uborkát és a dinnyét is magtalanítsd, majd vágd kockákra. A citrom héját reszeld le, a levét facsard ki, majd öntsd az uborkákra. Sózd, borsozd, öntsd nyakon olívaolajjal, majd hagyd állni egy jó fél órát. Ez alatt a mentát aprítsd fel és keverd a dinnyéhez. Az uborka és a dinnye kockák összekeverése után morzsold rá a feta sajtot. Pár levél mentával díszítve már mehet is az asztalra!
Forrás: mindmegette.hu
Chia magos görögdinnye turmix
Legyen hozzá:
- 10 dkg görögdinnye
- 3 evőkanál görög joghurt
- 2 dl tej (lehet növényi is)
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál chia mag
- 1 teáskanál méz
Elsőként távolítsuk el a dinnye magjait, majd villával nyomkodjuk össze a gyümölcshúst. Keverjük hozzá a chia magokat és tegyük a hűtőbe egy pár órára. Ha a chia magok megszívták magukat, és puding állaga lett a keverékünknek, turmixoljuk krémesre. Hűsítő és nagyon egészséges édességet kapunk!
Forrás: nosalty.hu
Görögdinnye leves
- 1 kg görögdinnye
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál keményítő (étkezési)
- folyékony édesítőszer (ízlés és típus szerint, kb. 15 csepp)
- pár szem szegfűszeg, fahéj
- 1,5 teáskanál lime vagy citromlé
- 1 dl rum
- 10 dkg mazsola
Kockázzuk fel a görögdinnyét magja nélkül, majd botmixerrel dolgozzuk pépesre. Melegítsük fel, keverjük bele a fűszereket és a limelét. A keményítőt a tejszínnel dolgozzuk össze, majd öntsük a dinnyéhez és hűtsük vissza a már kész levesünket. A mazsolát rumba áztatva tegyük a dinnyelevesbe, néhány mentalevéllel pedig tovább emelhetünk az ízélményen!
Nem csak belsőleg!
A dinnye bizony nem csak ételként, de külsőleg felhasználva, a bőrünknek is jó szolgálatot tesz. Ha sajnálod a finom gyümölcsöt ilyesmire alkalmazni, akkor a kásás, vagy éretlen részeket is használhatod.
Néhány kocka görögdinnyéből és 1 evőkanál mézből készült pakolással kend be megtisztított arcodat – és a nyak, dekoltázs részt. Hagyd hatni kb. negyedórán keresztül, majd alaposan öblítsd le. A méz megköti a dinnye víztartalmát a bőrödben – ezáltal remekül hidratálja azt. Mellette pedig ásványi anyagokkal és vitaminokkal fogja feltölteni a keverék a bőrödet.