Diózzunk télen is!
Nagy kedvencünk a dió. Ami nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges, és szinte elengedhetetlen táplálékunk. Azért csak szinte, mert bizony, aki allergiás rá, annak nem érdemes kísérletezni ezzel a fincsi terméssel. No de mi mindenre is jó a dió, azon kívül természetesen, hogy a kötelező karácsonyi vagy húsvéti bejgli töltelékét elkészítsük belőle?
Mire jó
Magja számos igen értékes anyagot tartalmaz, többek között ásványi anyagokat, mint magnézium, kálium és kalcium, E- és B vitamint, telítetlen zsírsavakat. Magas tápértéke miatt kifejezetten javasolt téli időszakban fogyasztása, nyilván mértékkel természetesen. De napi pár szem az olajos magból csak hasznunkra lehet.
Levelének forrázatát borogatásként, lemosóként használhatjuk ekcémára, kelésekre, gyulladások gyógyítására, gargarizálásra. 3-5 g szárított levélre öntsük 2-2,5 dl forró vizet, majd 15 perc állás után használhatjuk.
A dió kiváló festőanyagként is használható. A régi öregek például előszeretettel használták hajmosáshoz, mivel – leegyszerűsítve – a dióban lévő juglonnak köszönhetően fényes, barna csillogást ad a hajnak. Egy maroknyi száraz levélből 4-5 dl vízzel főzetet készítünk, amit aztán akár egy napra is állni hagyunk. Hajmosáskor ezzel a vízzel mossuk, illetve öblítjük hajunkat. A leveleket egyébként mindig július-augusztusban gyűjtjük, és szárítjuk úgy szellős helyen, hogy a levelet lehúzzuk a levélgerincről. Viszont, ha sem időnk, sem kedvünk, sem lehetőségünk nincs rá, hogy mi szüreteljünk, bármelyik bioboltban lehet kapni diólevél teát.
Miért szeretjük a diót
Mert finom, azon kívül, hogy tényleg nagyon régóta alapja a természetes orvoslásnak a népi gyógyászatban. Sütésre, főzésre egyaránt használhatjuk, és tényleg nem nagyon tud úgy elmúlni családi ünnep, hogy az asztalon ne legyen akár a legegyszerűbb diós süti. És nem csak azért mert finom, hanem mert nagyon egészséges…