2023.02.21. 09:35:00 6134 280

Édes anyanyelvünk – Ízlelgessük a legkifejezőbb magyar szavakat együtt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kulturális és nyelvi sokszínűség jegyében minden év február 21-én ünnepli meg az UNESCO az anyanyelv nemzetközi napját. A nap célja, hogy rávilágítson a más kultúrájú népek felé irányuló tisztelet és saját anyanyelvünk megőrzésének fontosságára.

Anyanyelvünk - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Anyanyelvünk

Rengeteg szó esik arról, hogy miért érdemes legalább a világnyelvnek számító angol nyelv minimum középfokú elsajátítását kitűzni magunk elé célként, azonban arról már kevesebb, milyen nagy szükség van gyönyörű anyanyelvünk megtartására és helyes használatára.

„Minden embernek, így a magyarnak is szíve joga, hogy az anyanyelvét szeresse a legjobban, sőt természetes is, hogy így tesz, hiszen az az egyetlen nyelv, amelyet igazán ismer. Azon a nyelven keresztül ismerte meg a világot és önmagát, és azt a tényt, hogy ő magyar, annak révén élte át nemzete történetét és irodalmát. Ehhez már csak arra a józan belátásra kell eljutnia a magyar embernek, hogy minden más ember is pontosan így van a maga anyanyelvével.”
/Tótfalusi István/

Extrém esetekben előfordulhat, hogy idegen nyelven álmodunk, de még a külföldön élő magyarok nagy része is magyar nyelven álmodik. Furcsa is lenne, ha ki lehetne törölni belőlünk azt a nyelvet, amelyen gondviselőink szóltak hozzánk a korai életszakaszainkban.

A magyar nyelv (vitatott) eredete

A nyelvészek és a történészek a mai napig vitatkoznak azon, hogy helytálló-e a tankönyvekben is szereplő, a finnugor eredetet hirdető elmélet, avagy sem. Ebben a vitában nehéz lenne állást foglalni komoly kutatómunka nélkül, így én egy másik, hozzám közel álló megközelítést osztanék meg veletek:

„Éneklő pogány asszonyok dalolásából született a magyar nyelv. A csodaszarvas rázta le agancsával az erdő ékszereit, a piros bogyókat, hogy szép magyar szavak legyenek belőlük.”
/Krúdy Gyula/

A nyelvészek egyetértenek abban, hogy a magyar nyelv kivételes logikával megalkotott rendszert alkot. Kivételessége a speciális hangzatú betűkben is rejlik, amelyek kiejtésével sajnos a külföldiek sokszor meg is gyűlik a baja.

„Semmink sincs - csak múltunk van, és múltunkban gyönyörűen zengő nyelvünk.”
(Krúdy Gyula)

A legszebb magyar szavak

Habár a legszentségesebb szavaink akár trágárkodásként vagy káromkodásként is megállják a helyüket bizonyos szövegkörnyezetben és hangsúllyal mondva, azért ezeknél jóval több csodálatos hangzású szavunk van. Én kifejezetten szeretem hallgatni a hangutánzásból eredő vagy leíró jellegű, mégis lágy magyar szavakat:
Libben, lobban, csepereg, ölel, illan, illatozik, topog, pillanat, pirkadat, pitymallik…
Mik a te kedvenc magyar szavaid? Van olyan szó, amelyikkel tökéletesen le tudod írni magad?

Amennyiben megragadott téged is a szavak ereje témakör, ajánlom figyelmedbe azt az elképesztő kötetet, amelyet közös könyvként olvastam egy könyvklub alkalmával. A szerzője Véronique Petit, aki az Abel szava c. (eredetileg kamaszoknak szóló) művében arra keresi a választ, hogy meghatározhat-e minket egyetlen szó, mint ránk ragasztott „címke”.

Forrás: www.unesco.hu, www.citatum.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...