2015.11.24. 16:21:46 11858 316

Édes és sós piték a változatosság jegyében!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha azt mondom pite, valószínűleg az omlós tésztájú almás pite ugrik be mindenkinek. Először. Aztán jöhet a többi töltelékes desszert és finomság, azonban kevesen jutnak el gondolatban a sós változatokig. Itt az ideje, hogy ez megváltozzon! Jöjjön egy-két új recept, mert a pite édesen és sósan is isteni!

Almás pite - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almás pite

Hogyan készül a sós pitetészta?

Először a szárazanyagokat a vajjal együtt robotgépbe tesszük, vagy egy tálba, és addig kevertetjük (vagy kézzel morzsoljuk), míg egy morzsás keveréket kapunk. A receptben írt folyékony alapanyagokat adagoljuk fokozatosan a tésztához, és gyúrjunk belőle gombócot.

Ha még száraz lenne, akkor adjunk hozzá többet a receptben előírt vízből, tejből vagy tejfölből stb. Ha még lisztet venne fel a tészta, akkor abból szórjunk rá. Ha összeállt, pihentessük a hűtőben minimum fél órát.

Legvégül nyújtsuk ki egy sodrófával a tepsi méretére, és helyezzük sütőpapírral bélelt vagy kivajazott és kilisztezett tepsibe vagy pite formába.

Erre jöhet a töltelék és akár még egy réteg tészta, fedésnek. Ezt szurkáljuk meg villával. Isteni lesz. A sós pitéket zöld fűszerekkel, köménnyel fűszerezhetjük, míg az édes variánsokat fahéjjal, szerecsendióval vagy őrölt szegfűszeggel, mákkal, gyömbérrel (ez a két utóbbi hozzávaló, akár a sós pitékben is pikáns lehet) ízesíthetjük. A lepény, a tart(e) és a quiche gyakorlatilag különböző pite változatok.

Sós alaprecept, tojás nélkül:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 csipet só
  • 6 evőkanál liszt

Sós alaprecept tojással:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 2 csipet só
  • 1 kis kanál cukor
  • 3 evőkanál tej

Sós alaprecept teljes kiőrlésű liszttel

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 18 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 csipet só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 6 evőkanál tej

Felhívás!

Van egy jó pite-recepted? Küldd el nekünk a recept@proaktivdirekt.com e-mail címre, és még a karácsonyi nyereményjátékunkban is részt vehetsz! 500.000 Ft nyereménynövelést sorsolunk ki a beküldők között. Részletek itt>>

Paradicsomos pite baconnel

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 6 db koktélparadicsom
  • 15 dkg bacon
  • 2 db tojás
  • 2 dl főzőtejszín
  • 4-5 levél medvehagyma vagy egy csokor metélőhagyma vagy 3 szál újhagyma
  • 5 dkg parmezán sajt
  • só, bors

Ezt a pitetésztát elő kell sütni, ilyenkor érdemes ráhelyezni egy kis nehezéket: például szárazbabot. Ezt úgy oldhatod meg könnyedén, ha sütőpapírt fektetsz a kinyújtott, megszurkált tésztára, és erre helyezed a szárazbabot vagy lencsét.

Miután a pitetésztát elkészítetted a fent leírt módon, és a nehezéket is ráhelyezted, 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.

Ezután jöhet feltét a pitére: a csíkokra vágott bacon, a félbevágott koktélparadicsom. A tejszínt elkeverjük a tojással, fűszerezzük, beleszórjuk a választott hagymafélét és a parmezánt, s leöntjük vele a tésztát. Tovább sütjük a sütőben, míg a teteje aranysárga lesz.

Hogyan készül az édes pitetészta?

A tésztagyúrás folyamata lényegében megegyezik a fent leírtakkal (Hogyan készül a sós pite?). A hozzávalók pedig a következők lehetnek.

Édes pitetészta alaprecept - tojással:

  • 22 dkg liszt
  • 14 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 5 evőkanál hideg víz

Édes pitetészta alaprecept – tojás nélkül:

  • 25 dkg liszt
  • 15,5 dkg vaj
  • 2 csipet só
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 ek rum
  • 1 citrom reszelt héja és leve

Kókuszos pitetészta alaprecept:

  • 22 dkg liszt
  • 4 dkg kókuszreszelék
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 8 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve

Túrós pite élesztővel

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 75 dkg túró
  • 10+20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Ez a tészta az élesztő miatt egy kicsit rendhagyó, de pillekönnyű lesz a végeredmény!

A tojássárgáját habosra keverjük a margarinnal és a cukorral. Felfuttatjuk a tejben az élesztőt, és hozzákeverjük a tésztához, majd a liszttel alaposan összedolgozzuk, és két részre osztjuk. Lisztezett felületen kisodorjuk a tésztákat, az első mehet is a sütőpapírral bélelt tepsibe. Kisodorjuk a másik tésztát is, és amíg pihennek, elkészítjük a tölteléket.

A túrót kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, egy kanálnyi liszttel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túróba forgatjuk, laza krémet kapunk. A tésztára terítjük és lefedjük a másik tésztalappal.

Három órát pihentetjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percet sütjük.

Forrás: mindmegette.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...