2016.02.01. 11:00:56 9874 257

Édes négyes - kistestvér és új család születik!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kevés szülőpár gondolkodik el babája születése előtt a felelősség kérdésén, még többen hanyagolják ennek újragondolását a második vagy többedik gyermek érkezésekor. Pedig nagyon hasznos minden olyan kérdést előre megvitatni, ami a későbbiekben stresszt okozhat.

Testvérek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Testvérek

Felkészülés a születésre

Szász Masover Kata, life coach hangsúlyozza, hogy a kistestvér érkezésének örömébe, izgalmába mindenkit érdemes bevonni. „Kisgyerekek általában szeretik látni, hogyan változnak a dolgok. Lehet fényképeket mutogatni a nagyobb gyerekekkel lefolyt terhességekről, hogy megértsék, hogyan kapcsolódik a kis jövevény a családhoz.”

Kovács Edina, a Debreceni Egyetem neveléstudományi doktorandusza, a Perspectiva Egyesület elnökeként a pszichodrámát használja fel arra, hogy a családtagok más szemszögből láthassák az őket érintő kérdéseket. „Természetesen minden eset, minden család egyedi, ezért a legfontosabb, hogy a család a kialakult szokásait kövesse. Lényeges, hogy a tárgyi készülődésbe a nagyobb gyerek bekapcsolódhasson (pl. ha átfestjük a szobát, akkor ő is hadd festegessen), de ne erőltessük.”

Megérkezett a kicsi mellé a pici

Gyakorló többgyermekes szülők azt szokták mondani, hogy egy gyerekkel még rengeteg programon részt lehet venni, de két gyerek már logisztika.

„Nagyon egyéni, hogy ki hogyan éli meg a család bővülését, az eddig megszokott szerkezet változását. Fogadjuk el a rossz érzéseket is; lehetünk fáradtak, rosszkedvűek, zaklatottak az esetleges nehézségektől. A gondok elismerése már félig megoldás: miután kimondtam, akár csak magamnak, hogy ’muszáj egyszer kialudnom magam, különben megbolondulok’, elkezdhetek gondolkozni azon, hogy hogyan, kiknek a segítségével lehetne ezt biztosítani.” – vallja Edina.

Az anyukáknak azonban nemcsak a nagy testvér kegyeiért kell újra megküzdeniük, az apuka is lehet (újra) féltékeny. Kovács Edina szerint ha az első gyerek születésekor nem sikerült jó megoldást találni, számítsunk rá, hogy a problémák most fokozottan térnek vissza.

Összecsiszolódunk

„Ahogy növekednek a gyerekek, teljesen normális, hogy elkezdenek rivalizálni. A veszekedés nagyon fontos alkotóeleme a fejlődésüknek: szerencsések azok a gyerekek, akik a család biztonságán belül tapasztalhatják meg, milyen viselkedési forma mit von maga után. A szülő legfontosabb dolga, hogy megértesse velük, hogy mindig, mindenben számíthatnak egymásra a külvilággal szemben. Ha tehát képes rá, legjobb, ha nem szól közbe, nem tesz ’igazságot’.” – mondja Kata, az életvezetési tanácsadó.

Edina, a pszichodráma-terapeuta is egyetért vele: „Ne akarjunk jó testvéreket nevelni! A jól működő, szeretetteljes családban úgyis az lesz a követendő érték és minta, hogy a családtagok szeretik egymást. Viszont, ha erőltetjük a jó viszonyt: ’Szeressétek egymást’, ’Legyetek jó testvérek’ felkiáltással, azzal könnyen az ellenkező hatást érhetjük el. Óvatosan kell adagolni a ’te már nagyobb / okosabb vagy’ kijelentéseket is, mert általában a nagyobb gyerek is kicsi még, és bár egy darabig hízelgő számára, hogy őt komolyabban veszik, mint a ’buta kistesót’, egy idő után kifárasztja a megnövekedett felelősség.

Valójában veszélyes, ha az idősebb gyerek az első perctől imádja a babát: ilyenkor a szülői elvárások miatt elfolytja negatív érzéseit, amik hirtelen visszaüthetnek, például balesetek formájában. Ezek nem szándékosak, mégis, tudattalanul a kicsi bántalmazása a céljuk.”

Fontos az érzések és a cselekvések szétválasztása. Az érzések létét, jogosságát soha ne vonjuk kétségbe. Ha például azt mondja, hogy "utálom a tesómat", semmiképp ne reagáljunk mérgesen vagy megbotránkozva ("hogy mondhatsz ilyet!"), és ne is akarjuk semmissé tenni ("ezt nem gondolod komolyan"). A jó reakció valami olyasmi, persze a saját szavainkkal: "sajnálom, hogy utálod, mert ő is velünk fog lakni", vagy "hát, most még tényleg fárasztó, hogy olyan sokat sír, utáld nyugodtan - később talán megkedveled". Ugyanakkor a cselekvéseket nyugodtan tiltsuk meg.  

Tanítsuk meg a nagytesót érzelmei kifejezésére!

  • Amikor a két éves mellé hazaérkezik a kisbaba, a nagyobb csak azt látja, mennyi figyelmet kap a pici az anyától. A több figyelmet pedig több szeretetnek fordítja. Ezért szavakba kell önteni az érzéseket.
  • Sok szülő úgy gondolja, feladata meggyőzni az idősebb gyereket arról, hogy nem lehet féltékeny az új jövevényre. De egy olyan mondat, hogy "mindannyian szeretjük ezt a babát", még nem szab gátat az érzéseinek.
  • A féltékenység egyébként normális, csak ezt a gyerekek sem tudják. Ha segít neki szavakkal kifejezni az érzelmeit, akkor legközelebb ő is meg tudja majd fogalmazni, mit miért érez, gondol. Pl.: „Tudom, hogy fáj neked, hogy ennyi időt töltök a tesód gondozásával.” „Látom, szomorú vagy, hogy meg kell szopiztatnom a picit, ahelyett, hogy veled játszanék.”

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Gyors receptekből soha nem elég! – Ezt az egész család imádni fogja!

Minél kevesebb idő, minél kevesebb összetevő, minél gyorsabb elkészítés, minél több „rajongó” – a tökéletes recept titka, pláne késő tavasszal, vagy éppen nyáron, amikor nincs idő/kedv a sütő mellett álldogálni és azt várni, mikor készül már el az ebéd, vacsora.

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?