Egész éves kedvencünk, a padlizsán
Ha lehet egy növényre azt mondani, hogy gyönyörű a színe, akkor a padlizsán kiemelt helyet foglal el a szépségipart is megihlető színű zöldségek sorában. Nyilván ez egy rendkívül felületes meglátás, de attól még igaz, ráadásul nem hiszem, hogy sokan lennének azok a hölgyek, akiknek életük során sose lett volna például padlizsán színű körömlakkjuk legalább egy.
A padlizsán érdemei
Természetesen az egy dolog, hogy a padlizsánra szemet gyönyörködtető nézni, azért jóval több érdeme is van, minthogy kényezteti a szépérzékünket. Egészséges, mivel tele van C-vitaminnal, hasznos, mert sokrétűen felhasználható, és egyszerűen finom, bárki bármit mond.
Padlizsán a kiskertben
Ha palántázásra adjuk a fejünket, egyet mindenképp tartsunk szem előtt, mégpedig a kiültetés idejét. Általában akkor érdemes már, amikor magasabb a hőmérséklet, a padlizsán ugyanis a meleget kedveli. És természetesen a napsütést. Tápanyagszegény földben nem fejlődik tökéletesen, érdemes az ültetésre szánt területet a szokásos módon trágyázni. Az ültetést követően, és utána sem szabad megfeledkeznünk az öntözésről, sose száradjon ki a földje.
A padlizsán szedése
A teljesen érett példányokat szedjük, ezek általában július-augusztus között jelennek meg. Onnan tudjuk a teljes érettségét beazonosítani, hogy a padlizsán színe élénk, héja fényes, feszes. Ami túlérett, az bemattul, és nagyon sötét színűvé válik. Ezek a példányok nem is finomak már, kellemetlen, keserű ízük van ilyenkor.
Mire is használhatjuk fel a padlizsánt?
Szinte végtelen számú recept szól padlizsánra, és még annál is több. A leginkább ismert a padlizsánkrém, de sokan szeretik grillezni, van, aki megtölti akár húsos raguval, akár egyéb zöldségekkel; a variációk száma tényleg rengeteg. Ízelítőnek álljon itt a legegyszerűbb receptem padlizsánból készült pástétomra.
Padlizsánkrém
Ami kell hozzá:
- 2-3 jó állapotban lévő, nagyobbacska padlizsán
- 1 kisebb fej lilahagyma (én ezt szoktam meg gyerekfejjel anno)
- 1-2 szál újhagyma (csak a szép zöld szára miatt, jól mutat)
- só, bors (tarkabors őrleményt használok)
- 1 evőkanál olívaolaj
- pár csepp citromlé
Összeállítás
A padlizsánt megmosom, sütőben alaposan megsütöm, nagyim szokása alapján félbevágva, sózva. Az alapos sütés nekem azt jelenti, hogy amikor késznek nyilvánítom, gyakorlatilag ki tudom fordítani a héjából, de az egyszerűség kedvéért kanállal kikaparom. A lényeg, hogy puha, krémes állagú legyen a zöldség belseje.
Tálba teszem, az nagyon apróra kockázott lila hagymát és a szintén igen apróra szecskázott újhagymát a zöldjével együtt belelapátolom, jó alaposan elkeverem.
Sózom, a borsörlőből jó néhány tekerésnyi tarkaborsot darálok bele, cseppentek még rá picike citromot, és egy evőkanálnyi olíva olajat elkeverek benne, ettől kicsit habosabb lesz a textúrája. Én így szoktam, van, aki tesz bele még majonézt, mustárt, egyebeket, a variációk száma tényleg végtelen; ez egy viszonylag egyszerűbb de annál nagyszerűbb recept. Plusz egy tipp, amit nyáron szoktam alkalmazni: nem a sütőben, hanem a grillen sütöm meg a padlizsánt. Az eredmény önmagáért beszél!