2016.06.17. 15:31:49 13838 368

Egészséges élelmiszerek, amelyeket minden héten érdemes fogyasztani!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sőt, hetente akár többször is érdemes az asztalra tenni az alábbi zöldségeket, gyümölcsöket, halakat és más élelmiszereket, valamint a belőlük készített ételeket. Ha neked sem mindegy, hogy mit eszik a család, ellenőrizd ezt a 10-es listát, és gondoskodj róla, hogy mindig legyen otthon legalább 5 közülük!

Lazac citrommal és spenóttal - egészséges fogás! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lazac citrommal és spenóttal - egészséges fogás!

1. Citrom

Egy darab citromban található C-vitamin gyakorlatilag fedezi a napi C-vitamin szükségletet, ami segíthet a koleszterin szint egyensúlyának megtartásában, az immunrendszer erősítésében, sőt még a szép bőr és a jó alak megóvásában is. A citrom gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A citrom segíthet a zöld teában található antioxidánsok hasznosításában is, így ne felejts el egy szeletkét elhelyezni a frissítő teádban sem. 5 ok, hogy miért fogyassz reggel citromos vizet>>

2. Brokkoli

A brokkoli C-vitamin tartalma sem elhanyagolható, de ezenkívül rengeteg hasznos vitamint és nyomelemet tartalmaz. Vas, folsav és K-vitamin tartalma is kiemelkedő, a legjobban úgy tudjuk megőrizni értékes tápanyagait, ha vízgőz felett pároljuk, és még nagyjából ropogósan, nem pépesen fogyasztjuk el. A csontjaink és úgy általában az egész szervezetünk hálás lesz érte! Bővebben itt olvashatsz a brokkoliról>>

3. Étcsokoládé

Egy 7 grammos szeletke az igazi étcsokoládéból már hatékonyan segíthet megelőzni a magas vérnyomást, ha egyébként egészséges vagy. Flavonoid és antioxidáns tartalma segíthet a rossz koleszterin csökkentésében, így számos betegség megelőzésében. A kedélyállapotodat is javíthatja. Válassz minimum 70%-os kakaótartalmú csokit, hogy valóban az egészséges változatból ehess.

Dió étcsokoládéval - maximálisan táplálóDió étcsokoládéval - maximálisan tápláló

4. Burgonya

Bizony, bizony a burgonya sem olyan egészségtelen, mint hisszük. Persze nem mindegy, hogy olajosan, sült krumpliként vagy főtt krumpliként fogyasszuk… Tudtad, hogy egy vörös burgonyában ugyanannyi folát van, mint például a brokkoliban vagy a spenótban. Ez a B-vitamin fajta elengedhetetlen az új sejtek képződéséhez és a növekedéshez, így terhes nőknek és gyermekeknek kiemelkedően fontos. A folsav lényegében a folátból mesterségesen előállított anyag, amellyel bizonyos ételeket, vitaminokat dúsítanak. A folát természetes módon fordul elő a burgonyában. Az édesburgonya is nagyon egészséges magas A-vitamin tartalma miatt, amely segíthet a rákos sejtek kialakulásának megelőzésében.

5. Lazac

Nagyszerű forrása az omega-3 zsírsavnak, amelyet a szervezetünk a szívbetegségek megelőzésére, a depresszió ellen és akár a rák ellen is hasznosíthat. Niacint, azaz B3-vitamint is tartalmaz, amely a koleszterin szabályozásban, az energia-háztartásban és a memória fejlesztésben is segíthet, így az Alzheimer-kór megelőzésében is fontos szerepe lehet. Inkább a vadlazacot válasszuk!

6. Dió

A dió az összes csonthéjas közül a legtöbb omega-3 zsírsavat tartalmazza, természetes segítség lehet a koleszterin szint egyensúlyban tartásában, a szívbetegségek megelőzésében, és az agy karbantartásában. Számtalan fontos ásványi anyagot tartalmaz, mint például a magnézium, a vas, a kálium vagy a kalcium. Ráadásul finom és hazánkban könnyen elérhető, szóval dióevésre fel.

Ha többet szeretnél megtudni erről a finom csonthéjasról, kattints ide: A mindenható dió

7. Avokádó

Nehéz lenne egy bekezdésben felsorolni, hogy miért is olyan a nagyszerű az avokádó. Ott van például E-vitamin tartalma, a sok tápláló rost és omega 3- zsírsav, amely mind-mind azt a célt szolgálja, hogy a szervezeted egészséges legyen. Ráadásul a héja ellenáll a vegyi anyagoknak, így a gyümölcshús (mivel az avokádó az egy gyümölcs) biztonsággal fogyasztható. Olvass még többet az avokádóról itt>>

Brokkoli és avokádóBrokkoli és avokádó

8. Fokhagyma

Antibakteriális, vírusölő, gomba ellenes és gyulladáscsökkentő hatású – csak néhány dolog, amit az apró gerezdek tudnak. A népgyógyászatban természetes antibiotikumként tartják számon éppen ezen tulajdonságainak köszönhetően. Igaz, pozitív tulajdonságait és vitamintartalmát hő hatására elveszíti, ezért a legjobb az lenne, ha nyersen fogyasztanánk, ezt azonban a szaga miatt csak ritkán tesszük. Mindenesetre érdemes jobban megismerni, és hátha a szag ellen is találtok itt néhány tippet>> ;)

9. Spenót

A sötét zöld levelek bizony mindig jót jelentenek: magas vitamin és ásványi anyag tartalom mellett kevéske kalória és maximum íz. Bár van, aki éppen e karakteres íz miatt nem kedveli a spenótot, pedig érdemes megszeretni, fokhagymával kiegészítve igazi vitaminbomba. Kalcium, vas, magnézium, A, B, C, E-vitamin található benne, melynek köszönhetően hatékonyan segíti szervezetünk helyes működését. A spenótról itt olvashatsz bővebben>>

10. Hüvelyesek

Egyes kutatások szerint, ha hetente legalább 4x eszünk valamilyen hüvelyes zöldséget, mint például babot, lencsét, borsót vagy zöldbabot, azzal akár 22%-kal csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát. Állítólag minél sötétebb a bab, annál több antioxidánst tartalmaz, ez alapján a vörös és a fekete bab a legegészségesebb. Jó növényi fehérje forrás, ráadásul sok rostot és vitamint tartalmaznak. A bab segíthet a koleszterinszint és a vércukorszint egyensúlyban tartásában. Szóval ne becsüljük le a babot!. ;)

Forrás: fitnessmagazine.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.