Egészségesen finom: Édesburgonya krémleves vöröslencsével
Az édesburgonya - más néven: a batáta - antioxidáns tartalma lenyűgöző, továbbá vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldség, illetve a rendkívül alacsony zsírtartalma okán nagyon finom és egészséges ételek készíthetők belőle.
Ma már szerencsére itthon is beszerezhetjük ezt a remek vitaminbombát. Te tudtad, hogy a szervezetünknek oly fontos béta-karotin tartalma is magasabb, mint a sárgarépának? Ezen felül pedig nem szűkölködik C-vitaminban, B5- és B6 vitaminban, E-vitaminban. Ásványi anyagok közül pedig káliumban, kalciumban, mangánban, nátriumban, foszforban, szelénben, cinkben, vasban, rézben és magnéziumban. A családunk egészsége védelmében, érdemes ebből a csemegéből sokat fogyasztanunk. Éppen ezért hoztunk nektek, egy nagyon ízletes és kiadós receptet:
Krémleves édesburgonyából és vöröslencséből
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- 2 nagyobb édesburgonya
- 4 sárgarépa
- 2-3 ág kakukkfű (vagy szárított)
- 250 g vöröslencse
- 1 liter víz
- só és bors
- őrölt kömény
- csipet kurkuma
Elkészítés
A hagymát darabold fel, és olajon párold üvegesre.
Az édesburgonyát kockázd fel, a répát reszeld le és a kakukkfűvel ezt forgasd jól össze. Ezután tedd hozzá a lecsepegtetett, leöblített vöröslencsét, majd ízesítsd sóval és borssal. Öntsd rá az egy liter vizet és főzd legalább 25-30 percig, hogy megpuhuljanak a zöldségek. (lefedve)
Amikor megfőttek a zöldségek tedd bele a kurkumát és a köményt, ha kakukkfűágat használtál, akkor azt vedd ki a levesedből, majd ezt követően egy botmixer segítségével pürésítsd. Ugye milyen egyszerű?
Tipp
Az édesburgonyát télen-nyáron beszerezheted. Ha frisset szeretnél, figyeld a héját, ugyanis ebben az esetben a külseje feszes és sima. Viszont ne feledd! A batátát csak pár napig tudod tárolni, de ne hűtőben. Szereti a száraz és hűvös helyet, viszont a 10°C hőmérséklet alatti a kémiai hatásokra keserűvé válhat.