Egészségmegőrzés savanyú káposztával + receptek!
A savanyítás a zöldségek tartósításának egyik legősibb és legkíméletesebb módja. Az eljárásnak köszönhetően az étel - például a káposzta - megőrzi a vitamintartalmát, és még hasznos tejsavbaktériumok is keletkeznek.
C-vitamin bomba és gyomorbarát étel
A savanyú káposzta két dolog miatt is alkalmas a téli immunerősítésre, betegség megelőzésre. Először is magas a C-vitamin tartalma, másodsorban pedig kiváló forrása a tejsavbaktériumoknak, amely segít a bélflóra egészségének megőrzésében és helyreállításában. Az erjedésről itt olvashatsz érdekességeket: Mikroséfek a konyhában>>.
Fogyasszuk nyersen a levével együtt, hogy minden értékes tulajdonságát kihasználhassuk, de ha úgy nem esik jól, akkor készítsünk több savanyú káposztás ételt. Például ezeket:
Kolozsvári töltött káposzta
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb
- 1,5 kg savanyú káposzta
- savanyított káposzta levél
- 2 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 50 dkg Kolozsvári füstölt szalonna
- 30 dkg füstölt kolbász
- 10 dkg rizs
- pirospaprika
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- majoránna
- őrölt köménymag
- 2 egész tojás
- 2 ek liszt
- olaj
- tejföl
A sertés combot ledarálni. A káposztát kisebb darabokra vágni. A káposzta levelekből kivágni a vastagabb ereket. A vöröshagymát apró kockára vágni. A szalonnát vékonyan felcsíkozni, a füstölt kolbászt felkarikázni. A rizst félpuhára főzni.
Egy nagyobb edénybe beletenni a szalonna felét és zsírjára sütni, majd kiszedni és félre tenni. Ebbe a zsírba megpárolni a vöröshagymát, majd felét kivenni és félretenni. A maradék hagymát megszórni pirospaprikával és felönteni egy pohár vízzel. Ezután beletenni a savanyú káposztának a felét és jól összekeverni.
A darált húshoz hozzáadni a kisütött szalonnát, a megpárolt vöröshagymát, az előfőzött rizst, az ízlés szerinti fűszereket, a tojást és a fokhagymát. Jól összedolgozni, majd kis gombócokat formálni belőle és a káposzta levelekbe tölteni. Én a levél közepére teszem a gombócot, majd a két szélét ráhajtom, és a végét szintén ráhajtom, majd feltekerem. Így biztosan nem nyílik szét. Az elkészült csomagokat a káposzta tetejére tenni. Elosztani rajta még a megmaradt füstölt szalonna csíkokat és a felszeletelt füstölt kolbászt. Végül befedni a maradék káposztával, és felönteni annyi vízzel hogy ellepje. 2 órán át, szép lassú tűzön főzni. Közben többször megrázogatni, de keverni nem szabad.
A lisztből és az olajból világos zsemle színű rántást készíteni, majd levenni a tűzről és megszórni pirospaprikával, majd hagyni kicsit hűlni. Végül felengedni kb.2 dl hideg vízzel és simára keverni. A káposzta tetejére önteni és jól megrázogatni, szélét kicsit fakanállal megmozgatni, hogy a rántás mindenhova jusson. Még kb. 10 percig főzni, de közben többször megrázogatni.
Tálaláskor tejföllel ízlés szerint meglocsolni.
Ananászos savanyú káposzta
Hozzávalók:
- 80 dkg savanyú káposzta
- 1 db ananász konzerv (v. friss ananász)
- 1 db vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 4-5 db borókabogyó
- őrölt bors
- 1 ek kristálycukor
- 2 dl fehérbor
- 1,5-2 dl ananászlé (v. víz)
- 2 ek olaj
A savanyú káposztának alaposan nyomkodjuk ki a levét. (majd ízlés szerint vágjuk fel kisebbre)
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután szórjuk meg a cukorral, majd pár percig, kevergetve karamellizáljuk.
Ezután adjuk hozzá a savanyú káposztát, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a borral, és az ananászlével. Közben ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal, adjuk hozzá a babérlevelet, és a borókabogyót, majd lefedve pároljuk 20-25 percig. (közben keverjük át, és ha kell a folyadékot pótoljuk)
Amikor a káposzta megpárolódott, adjuk hozzá az ananászt és pároljuk tovább még pár percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk pár percig teljesen lefedve.
Az elkészült káposztát ízlés szerint kínálhatjuk melegen, vagy éppen kihűtve. Sült húsok mellé remekül illik.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu