2014.08.23. 08:00:24 7686 39

Egy biztos ok, amiért érdemes embernek lenni: a szilva
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt nem mondom, hogy az egyetlen, de az egyik legörömtelibb terméke annak, hogy múlik a nyár, és érkezik az ősz, egyértelműen a szilva. Lekvárnak elkészítve egész télen át édes kísértés, aszalva fogyasztani csodás bűnbeesés, pálinkának megfőzni – khm – természetesen egészségmegőrzés. Valljuk be, a nagyi által készített szilvás gombócnak sincsen párja. De a szilvaszüret alkalmával, az „egyet a kosárba, egyet a szánkba” elvet követni is jó móka.

Szilva | Fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szilva | Fotó: morguefile.com

Szivárványszínek és nemzetközi (el)ismertség

Minden népnek, országnak, éghajlatnak mást és mást jelent ez a gyümölcs, hiszen rengeteg fajtája ismert. Színükben, nagyságukban, ízükben a felsoroltak miatt is lehet eltérés. A szivárvány szinte minden színében pompázik: van kék, lila, zöld, sárga és piros.

Miért lehetnénk „szilvanemzet”?

Hazánk gyümölcsfáinak közel 25%-át a szilvafák teszik ki. Igaz, ezek közül akad, amelyik nem kertben nevelkedett, gyermekek örömére termő fa, hanem az út mentén éli világát.

Nemcsak a móka kedvéért

Az, hogy a szilva frissen fogyasztva, de leginkább folyadék formájában milyen jó hatással is lehet hangulatunkra, mindenki számára ismeretes. Ám, egészségünk megőrzése, immunrendszerünk erősítésese szempontjából sem elhanyagolható erővel bír, sőt, véd a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. Hogy miért is?

Vitaminok

A- és C-vitamin tartalma igen jelentős, továbbá béta-karotin, A-provitamin, valamint szinte valamennyi B-vitamin fajta megtalálható az apró gyümölcsben. Az A-vitamin jó hatással bír a látásra, nyálkahártyára, bőrre, de bizonyos tanulmányok szerint, védelmet biztosít a rák, főként a tüdőrák szövődményei ellen.

Ásványi anyagok

Tartalmaz vörösvérsejtképző hatással bíró vasat, illetve fluoridot. De megtalálható benne a kálium is, mely testnedveink, sejtjeink egyik fontos összetevője, szabályozva a vérnyomást és a szívverést.

Szilva, a „menő”

Ha valamin magas antioxidáns tartalommal bír, akkor az manapság biztos divatos. Ha ez a gyümölcs nem is, de Te a divatot szeretnéd követni, vagy csak egyszerűen szereted a szilvát, nyert ügyed van. Olyan (polyphenolic) antioxidánsokat tartalmaz, melyek segítségünkre lehetnek a reaktív oxigén és a szabad gyökök elleni harcban. Ez azért is lényeges, hiszen ezeknek az anyagoknak fontos szerepe lehet egyéb betegségekben és az öregedés folyamatában.

Nyersen „fogyaszt”, de aszalva is segít

Mivel a nyers gyümölcs víztartalma magas, viszont cukortartalma alacsony, továbbá jelentős mennyiségű rost is van benne, elősegíti a zökkenőmentes emésztést, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Vizelethajtó hatásnak köszönhetően nem csak a bélrendszerünkben lévő salakanyagok eltávolításáról gondoskodik.

Habár aszalt formában is isteni és segíti az emésztést, magas cukortartalma miatt a diétázók inkább kerüljék ebben a formában.

Gondoltad volna…

…hogy az emberi lét öröme és a szilvás gombóc között is van összefüggés?

Forrás: hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Fejfájás, mi páncélba zár – Amit tudnod kell a leggyakoribb kínzó tünetről

Hol húzódik a határ az ártalmatlan és a veszélyes fejfájás között? Mikor van okunk aggodalomra – és hogyan enyhíthetjük a mindennapjainkat megkeserítő tünetet?

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?