Egy igazán ünnepi desszert - a várakozás jegyében!
A pite az egyik legnépszerűbb sütemény, a marcipán az egyik legfenségesebb hozzávaló, a körte pedig egy pikáns ízvilágú kiegészítő, amitől csak még különlegesebb lesz ez a dekoratív desszert. Természetesen karácsonyra ajánljuk!
Körtés-marcipános pite
Tészta hozzávalói 24 cm-es piteformához:
- 25 dkg liszt (Nagyi titka)
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg Vénusz sütőmargarin (vaníliás ízű)
- 7 dkg porcukor
- 1 db tojás (nagy)
- csipet só
- szükség esetén 1 ek hidegvíz
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd szitáljuk át.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, és a darált diót, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges 1 ek hideg vizet adjunk hozzá , hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
Az összegyúrt tésztának csippentsük le az 1/3 részét, csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A nagyobb tésztagombócot nyújtsuk ki piteforma méretűre, és béleljük ki vele a formát.
Töltelék hozzávalói:
- 40 dkg marcipán
- 3 db Vilmos körte
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kk őrölt fahéj
A marcipánt egy nagyobb lyukú reszelőn, egyenletesen reszeljük rá a piteformában lévő tésztára.
A körtét hámozzuk meg, vágjuk ketté, vájjuk ki a magházat, majd vágjuk fel vastagabb cikkekre.
Ezután a körtecikkeket helyezzük rá a marcipán tetejére úgy, hogy mindenhol befedje, majd szórjuk meg a vaníliás cukor, és az őrölt fahéj keverékével.
Ezután vegyük ki a hűtőből a félretett tésztát, nyújtsuk ki, majd helyezzük rá a formára, tenyérrel kissé lapogassuk le, és villával több helyen böködjük meg mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tészta finom omlós, a marcipánhoz pedig nagyon jól illik a vaníliás-fahéjas körte.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu