Egyszerű, de fejedelmi főétel ünnepnapokra
A sertés egyik legfinomabb része a szűzpecsenye, baconnel együtt sütve elválaszthatatlan barátok lesznek, egy kis áfonya mártással megbolondítva pedig fejedelmi lakomát varázsolhatunk a család asztalára, és nem kell órákat eltölteni a konyhában.
Szűzpecsenye áfonyamártással és rizzsel
- 60 dkg szűzpecsenye
- 1 cs szeletelt bacon
- só
- őrölt fehér bors
- majoranna
- kakukkfű
- 2 ek olaj
A szűzpecsenyét vágjuk fel vastagabb szeletekre, majd mindkét oldalát ízlés szerint sózzunk, borsozzunk, és szórjuk meg a fűszerekkel. Ezután hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek kissé átjárják.
Két szelet bacont fektessünk egymásmellé úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. Ezután helyezzük rá a befűszerezett húst, majd tekerjük körbe a baconnel.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olajjal. Ezután helyezzük rá a becsomagolt hússzeleteket, majd spricceljük meg egy kevés olajjal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt szép pirosra. (arra figyeljünk, hogy ne süssük tovább, mert különben a szűzpecsenye nagyon kiszárad)
Áfonyamártás hozzávalói:
- 1 cs vörös áfonya
- 2 dl édes vörösbor
- 2 dl víz
- 2-3 ek barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 4 db szegfűszeg
- 2-3 db kardamon
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 tk kukoricakeményítő + egy pici víz
Az áfonyát öntsük fel a borral és a vízzel, facsarjuk bele a citromlevet, majd ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, és a fűszereket.
Ezután főzzük kb. 10 percig, és közben ha szükséges ízesítsünk utána.
A kukoricakeményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk az áfonyához. Ezután kevergetve addig főzzük, még kellően besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk éppen csak langyosra hűlni.
Közben készítsünk ízlés szerint köretet. Illik hozzá a rizs, vagy éppen a krumplipüré is.
Tálaláskor kanalazzunk a tányérra pár kanál áfonyamártást, majd helyezzük rá a pirosra sült szűzpecsenyét, tegyük mellé a rizst (v. krumplipürét) és úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu