Egyszerű és gyors túrós sütemények – imádni fogod mind!
Ha egy kis édességre vágysz, de nem tudod mit készíts, a túrós finomságok általában minden kívánságodnak megfelelnek. Könnyű őket elkészíteni, nagyon finomak és általában mindenki szereti őket. Kivéve a mazsolát..., amit minden túrós sütibe bele kell keverni. Mi most kihagyjuk ezt az aszalt gyümölcsöt, de te természetesen, ha szereted, dobj bele párat bátran.
Lesz itt klasszikus édesség, ami kezdő házi asszonyoknak kötelező, és egy-két meglepetés is. Mint például ez a gyors kakaós csiga, amit túrós tésztája tesz különlegessé (és cseppet sem mellesleg ennek köszönheti gyorsaságát is).
Kakaós csiga túrós gyúrt tésztával
Hozzávalók a tésztához:
- (kb. 14 db közepes méretű csigához)
- 25 dkg túró
- 25 dkg sima liszt
- fél dl tej
- 5 evőkanál olaj - 10 dkg porcukor
- csipet só - fél csomag sütőpor
A töltelékhez:
2 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj (a tészta kenéséhez a töltelék alá) 4 púpos evőkanál porcukor 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A túrót és a porcukrot alaposan összekeverjük egy robotgéppel, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet, majd az olajat. A listet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a túrós masszához keverjük, alaposan összegyúrjuk a kapott tésztát. Kis cipót formálunk belőle és egy lisztezett felületen téglalap alakúra sodorjuk. A vastagsága legyen kb. 5 mm.
Kenjük le olvasztott vajjal a tésztát, majd szórjuk rá a kakaós porcukrot. Tekerjük fel és vágjunk kb. 2 cm vastagságú szeleteket.
Béleljünk ki sütőpapírral egy lapos gáztepsit és 180 fokra előmelegített sütőben 10-10 percig sütjük légkeveréssel. A tészta hamar átsül, nem kel úgy meg, mint az élesztős csiga és fehér marad a tésztája, nem kell megpirítani, mivel akkor kiszárad. Porcukorral hintjük tálalás előtt.
Recept: gabicsek.blogspot.com
Kezdő házi asszonyok ments vára: a túróval töltött zsemle
Egy elfeledett recept, amit bizony érdemes (újra) elkészítened.
Hozzávalók:
- 6 db zsemle
- 50 dkg tehéntúró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 2 dl tejföl
- 4 ek cukor (kristály)
- 3 dl tej
- 5 dkg vaj
Elkészítés
A tejet keverjük össze egy zacskó vaníliás cukorral és melegítsük fel. Skalpoljuk meg a zsemléket, és szedjük ki a belsejét. A tojást keverjük össze a másik vaníliás cukorral és a kristálycukorral, áztassuk bele a zsemle belsejét, majd törjük bele a túrót is és az egészet alaposan keverjük össze, majd tegyünk bele pár evőkanál tejfölt. (No, ebbe a masszába kerülhet egy kis mazsola.)
A zsemléket egy picit locsoljuk meg a meleg tejjel és tegyük egy kivajazott tepsibe. Töltsük bele a túrós masszát és fedjük le a fedelükkel. A tetőre kenjünk még egy kis tejfölt és morzsoljunk rá margarint. Elmelegített sütőben 10 percig sütjük lefedve, majd még 15 percig pirítjuk. Tálaláskor porcukorral meghinthetjük.
Recept: nosalty.com
Kavart túrós
Fincsi, túrós töltelékes sütemény.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg cukor
- 4 tojás
- 25 dkg margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 45 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 dl tej
A töltelékhez:
- 50 dkg finom túró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- ízlés szerint porcukor
A megszóráshoz: porcukor
A cukrot a tojással jó habosra kikavarjuk, majd hozzáadjuk a puha margarint, a vaníliás cukrot és a 2 dl tejet fokozatosan, végül a sütőporos lisztet. A tölteléket elkészítjük. A tészta felét egy sütőpapírral kibélelt, 25 × 35 cm-es tepsibe kanalazzuk, erre rátesszük a tölteléket, majd a tészta másik felét is rákanalazzuk és elsimítjuk. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőfokon (160°C) készre sütjük (ez akár egy óra is lehet). Ha kihűlt, porcukorral meghintjük.
Forrás: http://webcukraszda.hu/kavart-turos/
Lusta asszony túrós-meggyes rétese
Ezt a sütit a meggy helyett lehet mazsolával is készíteni, de édesanyámtól én a meggyes receptet örököltem. (Mivel nem ettem meg a mazsolát, muszáj volt mást kitalálnia helyette. :)
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 4 db tojás
- 5 dl tej
- 50 dkg tehéntúró
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 db citrom
- 10 dkg meggy
- 10 dkg vaj
A lisztet egy csipet sóval, a 15 dkg porcukorral és a sütőporral egy tálban alaposan összekeverjük, majd kétfelé osztjuk. A tojást felverjük kissé. Hozzáadjuk a fél liter tejet és a vaníliás cukrot. Egy kb. 20x30 cm-es tepsi alján elkenjük a 10 dkg vaj felét, majd egyenletesen rászórjuk az egyik adag lisztes keveréket. A tetejére kézzel rámorzsoljuk a fél kg túrót, ráreszeljük a fél citromhéjat, rászórjuk a lecsepegtetett meggyet. Végül egyenletesen rászórjuk a másik adag lisztes keveréket.
Erre ráöntjük a tojásos, cukros tejet, ráreszeljük a maradék citromhéjat, és apró darabokban rámorzsoljuk a maradék 5 dkg vajat. Villával az egészet átlazítjuk, hogy a folyadék egyenletesebben átjárja. Fél órát pihentetjük, majd 150 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.