2022.10.07. 13:18:24 7140 245

Elhunyt a bankszámla tulajdonosa - mit tehetek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy hagyatéki eljárás akár hónapokig is elhúzódhat, főleg akkor, hogyha az örökösök között vita van a hagyatékba tartozó vagyontárgyak, vagy éppen annak megosztásával kapcsolatosan. Napjainkban a hagyaték részét képezi általában valamilyen bankszámla, folyószámla is, sőt sajnos az sem ritka, hogy az elhunytnak és házastársának közös számlája van. A haláleset miatt a közeli rokonok eleve szembesülnek a temetés költségeivel, ezen túlmenően pedig a felmerülő napi költségeket továbbra is fizetni kell. Jelentős problémát tud okozni, hogyha az a pénzösszeg, amely a kiadásokat fedezni tudná az elhunyt személy számláján található meg.

Gyűjtögetés malacperselybe - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyűjtögetés malacperselybe

A hagyatéki eljárás

Évente körülbelül 130 ezer hagyatéki eljárást folytatnak le a magyar közjegyzők. Ezen eljárások célja, hogy az elhunyt örökhagyók hagyatékát átadják a törvényes vagy végrendeleti örökösöknek. Az örökösöknek maguknak is be kell jelenteniük az eljárás során, hogy milyen, az elhunyt nevén lévő bankszámláról van tudomásuk. Amennyiben pontos adatokat nem tudnak, úgy a közjegyzőtől is lehet kérni, hogy keressen meg bizonyos pénzintézeteket és érdeklődjön arról, hogy az elhunytnak van-e bármilyen kapcsolata az adott pénzintézettel. A bankok ugyanis ilyen jellegű információt magánszemélyekkel nem oszthatnak meg, azonban a közjegyzőnek kötelesek válaszadással szolgálni.

Amennyiben a hagyatéki eljárás során, vagy már azt megelőzően egyértelmű, hogy az elhunyt valamely banknál rendelkezett folyószámlával, úgy az örökösök kérhetik az eljárás során, hogy részhagyaték-átadó végzés keretein belül a bankszámlán szereplő összeg örököséről rendelkezzen. Erre azonban csak akkor van lehetőség, hogyha a felek között nincs vita abban a kérdésben, hogy a számlán szereplő összeget ki örökölje.

De mi történik a bankszámlával a tulajdonos halála esetén?

A fenti kérdést általában a bankok Üzletszabályzata vagy Általános Szerződési Feltételi válaszolják meg. A legtöbb esetben ezen dokumentumok előírják, hogy az örökösök kötelesek a bank felé jelezni és megfelelő dokumentumokkal (pl. halotti anyakönyvi kivonattal) igazolni, hogy a bankszámla tulajdonosa elhunyt. Ezek után a bank köteles zárolni a számlán szerelő összeget, tehát innentől kezdve a bankszámláról sem kifizetést, sem semmilyen egyéb megbízást nem teljesíthet. Természetesen ugyanez a helyzet akkor, hogyha a bank a közjegyzőtől szerez tudomást a halál tényéről.

Ebben az esetben sem az örökösök, sem senki más nem fogja tudni fedezni a felmerült költségeket abból az összegből, ami a bankszámlán szerepel. Különösen nehéz helyzetet teremthet ez akkor, amikor a családnak egy bankszámlája van és a család teljes megtakarítása ezen a számlán van, ám ennek tulajdonosa elhunyt.

Fontos, hogy attól, hogy társ-bankkártyával rendelkezik valaki egy adott számlához az még nem jelenti azt, hogy a bankszámlán szereplő összeghez ilyen esetben hozzájuthat. A társ-bankkártya tulajdonosa ugyanis nem feltétlenül társtulajdonos a bankszámlán, így a zárolás életbe lépése után nem fog tudni rendelkezni a számlán szerelő összeg felett.

Mi jelenthet megoldást?

A fent vázolt helyzetre megoldást jelenthet az, hogyha a bankszámlának több tulajdonostársa van. A családi költségvetést kezelő számlának szinte mindegyik pénzintézetnél tudunk úgy számlát nyitni, hogy annak két vagy több tulajdonosa legyen. Ezekben az esetekben még azt is meg lehet adni, hogy melyik tulajdonosnak milyen jogosultságai legyenek a számla vonatkozásában, például milyen készpénzfelvételi limittel vagy vásárlási limittel rendelkezzen. Ilyen bankszámla megnyitása esetén is érdemes azonban az általunk választott bankkal leegyeztetni, hogy mi a pontos eljárásrend abban az esetben, hogyha az egyik társtulajdonos elhuny.

A másik megoldást az jelentheti, hogyha a számla tulajdonosa még életében haláleseti kedvezményezettet jelölhet meg. Ebben az esetben a bankszámlán szerelő összeg nem tartozik bele a hagyatékba, ahhoz a kedvezményezett jóval hamarabb és egyszerűbben hozzájuthat. A haláleseti rendelkezés alapján a halál bekövetkeztét követően a kedvezményezett a megfelelő személyazonosítási és pénzmosási azonosítást követően hozzáfér a számla egyenlegéhez. A számlát ugyanakkor nem írhatja át a nevére, az azon lévő összeg átutalását vagy kifizetését kérheti.

Fontos azonban, hogy bankonként eltérő, hogy azon számlák esetében, ahol több tulajdonos van lehet-e és hogyan haláleseti kedvezményezettet megjelölni. Ennek részleteiről mindig az adott bankkal szükséges egyeztetni. Ezen túlmenően pedig érdemes tudni, hogy értékpapírszámlák esetén nincs lehetőség haláleseti kedvezményezettet megjelölni.

Összefoglalás

Összefoglalva tehát érdemes átgondolnunk azt, hogy szeretnénk-e, hogy bankszámlánkon szereplő megtakarításunk a hagyaték része legyen. Napjainkban ugyanis már megvan arra a lehetőségünk, hogy azt teljesen kivonjuk a hagyatéki eljárás alól vagy akár túlélő házastársunknak biztosítsuk azt, hogy a számlán szereplő összeg egy részével halálunk után is rendelkezhessen.

Szerző: dr. Bálint Boglárka Forrás: das.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...