2017.04.23. 11:04:01 13201 343

Éljen a mikrohullám! Vagy mégsem? – A mikróban sütés-főzés előnyei és hátrányai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bevallom, mi még nem próbáltuk a mikrohullámú sütőben való sütést és/vagy főzést, de már gyűjtjük hozzá a bátorságot.:-) Persze, nem mintha félnénk tőle, úgyhogy inkább az ezzel kapcsolatos információkra lennénk kíváncsiak. Vagyis, miért jó nekünk, ha a mikróban készül a vasárnapi ebéd? És miért rossz?

Sütés mikróban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütés mikróban

A mindennapok, de az ünnepnapok is elképzelhetetlenek már a mikrohullámú sütő nélkül. Szinte mindenhol megtalálható: otthon, a munkahelyen, nyaraláskor az apartmanban, nyaralóban, a kórtermekben, de legalábbis a folyósón biztos van egy. Bizony, nagyon praktikus kis találmány! Hiszen ha gyorsan meg szeretnénk melegíteni valamit, ha innánk egy finom teát, vagy egy finom kakaóhoz forralnánk egy kis tejet – csak nyitjuk a kis „szekrény” ajtaját, pár perc, vagy másodperc és már falatozhatunk vagy kortyolhatjuk az ízes, édes italt. De valamiért sokan leragadtunk a melegítésnél, forralásnál és ennyiben ki is merül nálunk a mikrohullámok tudománya.

Pedig ennél többre képes!

Ha olyan készüléket választasz, ami grillezni is tud, akkor néha-néha bevetheted, hogy valami finom kerüljön az asztalra. Ám vannak kifejezetten mikróban való sütéshez és főzéshez való receptek, úgyhogy van, akinél nem a melegítés a legfőbb funkciója a mikrohullámú sütőnek. Ha Te is kacérkodsz a gondolattal, hogy egyszer-egyszer ebben készüljön az ebéd, vacsora, jó, ha tisztában vagy ennek előnyeivel és hátrányaival.

Ezért jó, ha a mikróban főzöl:

  • Elvileg kevesebb tápanyagot veszít az étel, ha mondjuk a mikróban párolod, készíted, mintha a tűzhelyen főznéd.

  • Időt és energiát spórolhatsz azzal, hogy kisebb munkafelületet kell takarítanod a „sütkérezés” után, kevesebb edényt kell használnod.

  • Időt spórolhatsz vele, hiszen nem kell percekig, órákig a sütő mellett állni és várni, míg megsül a fagyasztott pizza, megmelegszik az ebédet, felforr a teának szánt víz és így tovább.

  • A mai, modern készülékek általában már többféle funkcióval bírnak és könnyű kezelni őket.

Ezért nem jó, ha mikróban főzöl:

  • Túl forró lesz az étel, vagy éppen ellenkezőleg: nem melegszik át rendesen.

  • Ha csak melegíteni szeretnél, akkor is, ha főzni, sütni, akkor pedig pláne szükséged lesz kifejezetten mikróban használható edényekre, evőeszközökre.

  • Nagyon oda kell figyelni a főzési időre! Ha túl sokáig főzzük, a tápanyagok nagy része elillan, ha túl kevés ideig, nyers marad az étel.

  • A mikrohullámokkal sem mindenki van kibékülve, sokan az egészségre is ártalmasnak tartják.

Vásárolnál? Ezekre figyelj!

Ha most vásárolnál új készüléket, lecserélnéd a régit, esetleg ez lenne az első mikrohullámú sütőd, a fentiek tükrében - az ár és az energiafogyasztás mellett – mindenképpen gondold végig, mire szeretnéd használni a melegítés mellett, milyen gyakran sütnél, főznél a mikrohullámok segítségével!

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...