2020.10.20. 14:22:44 8861 221

Eltávolíthatatlan foltok – és az eltávolításuk! II.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekkel, kutyákkal és más állatokkal, háztartással, munkával, hobbival, sporttal napi szinten összekoszoljuk alaposan a ruháinkat. Általában a hétköznapjaink része, hogy bedobjuk a mosógépbe, öntünk mellé ezt-azt és kivesszük tisztán és az élet megy tovább. De hogyan küzdjük le az igazán makacs foltokat?

Foltok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Foltok

Akár a takarításnál, a mosás során is a szennyeződés anyagából kell kiindulunk ahhoz, hogy méltó módon tudjuk felvenni vele a harcot. Ha a korábbi cikkünkben nem találtad meg a megoldást, olvass tovább, mert ismét tipikus makacs foltok ellen kínálunk megoldást!

Dezodor

Legyen akár aeroszolos, akár stiftes vagy folyós, a dezodor hajlamos foltot hagyni a ruha belső részén, néha pedig kívül is. Különösen fehér és fekete ruháknál lehet jellemző. Ha véletlen összekented magad az izzadásgátlóddal, fogj egy antisztatikus szárító lapot (amit a szárítógépekben szoktak használni) és dörzsöld vele az érintett részt. Gyorsan és egyszerűen eltűnik a dezodor nyoma!

Izzadtság folt

Nem csak a dezodor, de a dezodor hiánya is csúnya nyomokat hagyhat. Főként fehér textileken feltűnő, de színes változatoknál sem maradhat! A sárgás izzadtságfolt ellen 1:1 arányban vegyítsünk citromlevet és vizet, ebbe áztassuk, mossuk át a ruhát.

Sminkek

A dekorkozmetikumokkal történ „balesetek” sem éppen hálásak mosási szempontból. A szemhéjfestéket, púdert és más porokat az egyszerű mosás is könnyen eltávolítja, de az alapozóval, krémes állagú termékekkel már nincs ilyen könnyű dolgunk. Ezeket borotvahabbal dörzsöljük addig, míg teljesen eltűnik a folt. A rúzsfolt szintén igen makacs – erős pigmentáltsága és zsíros viszkozitása nem szerencsés ilyen szempontból. Krétaporral sikerre vihetjük a tisztítást, de jó erős házi pálinka vagy denaturált szesz is segítségünkre lehet. Akár a többi zsíros szennyeződést, a rúzsok és alapozók hagyta nyomokat is segít feloldani a szénsav. Áztassuk be szénszavas vízbe a textilt, majd a mosáshoz is adjunk valamennyit belőle.

Sportoló, kiránduló, táborozó gyerekek anyukái nagyon jól ismerik a problémát. Ami egyszer fűfoltos lett, az már az is marad! Vagy mégsem? Ha még friss a folt, áztassuk ecetbe (olló még nem kell) és dörzsöljük át alaposan a szennyeződést. Ha már beszárad mire hozzánk jut, vagy rendkívül makacsnak tűnik, az ecetet keverjük el szódabikarbónával és ezt a pasztát kenjük a foltra. Érdemes jól beledörzsölnünk, majd állni hagyni és ezt követően a szokásos módon mosni.

Tinta

Golyóstoll, pecsét párna a leggyakoribb ludas a tinta szennyeződésekben. Rendhagyó módon tejbe áztatással tüntethetjük el. Szobahőmérsékletű tejben hagyjuk állni egy napig, majd mossuk ki a textilt a szokásos módon. Csak alaposan kimosható daraboknál alkalmazzuk a tejes módszert, soha ne használjuk kárpitok, autóbelső vagy más, fix felületen található anyagok esetén. A tej ugyanis, maradéktalan öblítés lehetőségének híján, napok alatt kiűzhetetlenül belebüdösödik az anyagba. Tinta kiszedővel ezeken a felületeken is eltüntetheted a véletlenül odakerült pöttyöt, vonalat.

Ne felejtsd el! Minél frissebb a folt, annál egyszerűbb dolgod lesz az eltávolításával!

Forrás: smarta.blog.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.