2024.05.19. 08:31:00 5417 189

Érdekességek a pünkösdi ünnepről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A ma már néphagyományként értelmezett szokások a nem is olyan régi múltban még élő, közösségformáló eljárásokként működtek. Ilyenként jellemezhetőek a pünkösdi szokások is. Lássuk, milyen különlegességek fűződtek ehhez a fontos ünnephez!

Pünkösdi rózsa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pünkösdi rózsa

Pünkösd hava és az ősi hiedelmek

Májust régen pünkösd havának nevezték a kalendáriumok, mivel a kereszténység egyik legkiemeltebb ünnepeként számon tartott pünkösdre leggyakrabban ebben a hónapban került sor. Az úgynevezett „mozgó ünnepként” ismert pünkösd i. sz. 325 (vagyis a niceai zsinat) óta a húsvétot követő ötvenedik napon vette kezdetét. Ez a kiemelt ünnep azonban a vallási szertartásokon túl magában hordozta a tavaszi napfordulóra jellemző ősi hiedelmeket és szokásokat is. Európában olyan népszokások kötődtek a „világi” pünkösdről való megemlékezéshez, mint a különféle ügyességi próbák, a pünkösdi királyválasztás és királynéjárás, valamint a gyermekjátékok (pl. zöldághordás). Ugyanide sorolhatók a fiatal lányok rituális „szépségvarázsoló”fürdései – a harmattal történő fürdésről például úgy tartották, hogy elűzi a szeplőket.

Agrár- és időjóslások, tiltások és mulatságok

A pünkösdi időszakban a nép körében jellemzőek voltak az agrár- és időjósló tevékenységek is. A legtöbb munka végzését tiltották, különösen a mezőn végzett munkákat, valamint a házimunkát. Különféle szórakoztató közösségi mulatságokat (pl. tánc, kirándulás) is szerveztek.

Manga János történettudós egyik tanulmányában elmondja, hogy a földművelő őskultúrákban minden szokás, rítus és ünnep a földművelés fontosabb határnapjaival fonódott össze. Idővel a vallási rítusok és a „pogány” szokások keveredtek egymással. Ennek hatására például Franciaországban az ünnepi misén a Szentlélek eljövetelét megelőző szélzúgást harsona- és kürtszóval utánozták. A Szentlélek lángnyelvek formában történő megjelenését olyanképpen szemléltették a templomokban, hogy a padlásról rózsákat, ostyákat szórtak a templomban lévő emberek közé, a végén pedig galambokat eregettek. Németországban vizet locsoltak a hívekre – a megtisztulást jelképezve ezzel.

A pünkösdi király és -királyné választás régmúltba nyúló gyökerei

A népnek azonban megvoltak a régi, egyházi szokásoktól független szokásai, melyekhez sokáig a tiltások ellenére is ragaszkodtak. Már a XVI. században feljegyeztek egy korlátozó rendeletet, mely szerint: „Pünkösd napján vagy bármikor, régi szokás szerint királyt választani, táncolni és játékokat rendezni tilos.” Az intézkedések nem hoztak magukkal jelentősebb változásokat. A pünkösdi királyt még a múlt század elején is minden évben megválasztották a rátermett legények közül. Ő lett a legénybíró.

Rátermettségét több módon kellett bizonyítania – pl. lovasjátékokban. Természetesen a királyt nem hagyták megfelelő társ nélkül. A falu legszebb lányát választották királynénak mellé, akit fehérbe öltöztettek, a fejére koszorút tettek és lefátyolozták, majd minden ház udvarában énekeltek és táncoltak. Róheim Géza pszichoanalitikus és etnográfus meglátása szerint a pünkösdi király és királyné választás szokása a régi törzsek beavatási és párválasztási rítusainak csökevényeként is értelmezhető. Mára már gyermekjátékokká szelídültek, sőt, egyes helyeken teljesen ki is koptak ezek a hajdani hagyományok.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...