2024.09.12. 17:48:05 5835 216

Erre csörög a dió… Miért hasznos, mire jó?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kiváló fehérjeforrás, megannyi egészséges zsírsavat tartalmaz, fogyasztása jó hatással van a szív, a máj, a bélrendszer és az agy egészségére egyaránt. Mindezt és még sok mást megtudhatunk a dióról, erről a látványra nem túlságosan tetszetős csonthéjas termésről.

Dió Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dió Fotó:123rf.com

Említést érdemel, hogy a dió „nyomai” már az i. e. 7000-ben is felbukkannak, mégpedig pörkölt dióhéj formájában. A franciaországi neolitikus lelőhelyen a kutatók pörkölt dióhéjra bukkantak, melyről arra következtettek, hogy a neolitikumban élő emberek ezzel az eljárással tették könnyebbé a kemény héj feltörését. Nálunk a múltban a diónak olyan alakváltozatai is ismertek voltak, mint a dijó, dijú, gyijó, gyivóé, ami már a 14. század előtti írásos forrásokban feltűnik.

A diót - mint oly sok mindent az életben - sem érdemes a külcsínről megítélni, hiszen amellett, hogy felkerült a szuperélelmiszerek kategóriájába még számos „ínyenc részlettel” is meglepheti az érdeklődőket. Az omega-3-zsírsavakban, vitaminban és antioxidánsban gazdag dió a neurológiai egészséghez is nagyban hozzájárul. Ha lefekvés előtt egy kevés diót fogyasztunk, jobban el tudunk aludni - mindez azzal magyarázható, hogy a dió kiváló triptofán forrásként van számon tartva, amely anyag tulajdonképpen nem más, mint az alvásmintákat szabályozó, a pihentető és mély alvást elősegítő melatonin hormon előanyaga.

Korábban volt egy olyan nézet, mely szerint egy adott szervre formailag meghökkentő mértékben hasonlító növény támogatja annak működését, egészségét (pl. a sárgarépa szelet a szembelsővel mutat hasonlóságot, és valóban igaz, hogy az ebben található A-vitamin jót tesz a szem egészségének; ugyanez elmondható a paradicsom belsejéről és a szívkamráról is).

A dió(bél) esetében ugyancsak beigazolódott, hogy az nem csupán alakilag mutat kísérteties hasonlóságot az aggyal, hanem az egészsége megőrzésében is segít. A dió gazdag E-vitamin- tartalmának köszönhetően, ami egy erős antioxidáns és felveszi a harcot a szervezetben lévő szabadgyökök ellen, megállapították, hogy a demencia megelőzésében ugyancsak hatékonynak bizonyulhat. Több tanulmány kiemelte, hogy a dióban található polifenolok javítják az agyműködést, egyúttal meggátolhatják az öregedéssel járó szellemi hanyatlást.

Arra is fény derült, hogy a benne lévő gyulladáscsökkentő vegyületekkel minimalizálhatja a szívbetegségek kockázatát, valamint a rossz koleszterinszint csökkentésével tisztán tartja az artériákat. Ráadásul az alacsony glikémiás indexének köszönhetően, ami miatt lassan szívódik fel a szénhidrát a szervezetben, nem emeli meg a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét sem.

A tápanyagokban gazdag dió egészségügyi előnyeinek kiaknázása érdekében javasolt önmagában, sózatlanul fogyasztani, figyelve arra, hogy ne fogyasszunk túl sokat belőle, hiszen tudjuk, jóból is megárthat a (túl) sok.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...