2017.04.06. 11:33:22 15167 353

Erre használd fel a maradék tojásfehérjét!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tojásfehérje gyakran megmarad süteménykészítés során, aztán vagy sikerül feldolgozni vagy nem... Semmi esetre sem szabad azonban kidobni, amikor olyan finomságokat készíthetünk el belőle, mint például ez a tojásfehérjés-vajas piskóta, narancs mártással vagy akár le is fagyaszthatjuk!

Tojásfehérjés, vajas piskóta | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tojásfehérjés, vajas piskóta | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

Tojásfehérjéből sütemény

Tojásfehérjés-vajas piskóta hozzávalói:

  • 4 db tojásfehérje (nagy)
  • 12 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • csipet só

A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, majd verjük kemény habbá.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, reszeljük hozzá a citromhéjat, majd fakanállal, óvatosan forgassuk össze.

Ezután csorgassuk hozzá az előzőleg felolvasztott, és visszahűtött vajat, majd szintén óvatosan forgassuk össze.

Zsírozzunk és lisztezzünk ki egy 24 cm-es tortaformát (v. egy kisebb tepsit), majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten úgy süssük meg mint a piskótát. Kb. 20-25 percig, tűpróbáig süssük. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Narancsmártás hozzávalói:

  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 4 dl tej
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tk narancsaroma (v. citrom) 

3 dl tejet melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, reszeljük hozzá a narancshéjat, és facsarjuk bele a narancs levét.

A lisztet keverjük össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a narancsaromát, a hideg tejet, és keverjük simára. 

Ezután a állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a még meleg, narancsos tejhez, majd keverjük simára.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, addig főzzük , még kellően besűrűsödik a mártás. (ha túl sűrű lenne, akkor adjunk hozzá egy kevés tejet, és úgy keverjük tovább)

Amikor elkészült a mártás, vegyük le a gőzről, majd egy fóliával fedjük le, hogy ne bőrösödjön meg a teteje tálalásig.

Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a piskótát, helyezzük tányérra, majd kanalazzuk rá a narancsmártást, és úgy kínáljuk.

Ha ez a recept nem tetszene, van még pár ötletünk a maradék tojásfehérje felhasználásához:

Megmaradt a tojásfehérje? Ezt készítsd a maradékból!>>

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...