Észbontóan zseniális nyári étel – Hideg kovászos uborka krémleves
Néha azok a dolgok sülnek el a legjobban, amikről legvadabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy lehetnek jók. Ezért érdemes kísérletezni, hiszen valamikor még azt gondoltuk, hogy a hagyma nem való lekvárnak – közben kiderült, hogy isteni. Szóval, ha azt gondolod, a kovászos uborka nem való krémlevesnek van egy hírünk. Ez is isteni.
A kovászos uborka készítés nem egy ördöngösség, főzni sem kell hozzá, így még egy kollégium napos ablakában vagy az udvaron is nekiláthatunk az elkészítésnek. Lejjebb egy tuti receptet is csatolunk azoknak, akik életükben nem csináltak még kovászos uborkát, de most – például a leves miatt- neki látnának.
Tehát a leves. Miért jutott egyáltalán eszébe valakinek levest főzni uborkából?
Nos, a kényszer nagy úr. Gondoljunk csak a Romániában oly népszerű, igazán sokkoló állagú saláta levesre. Hát, nincs kimondottan nagy rajongótábora, lehet, hogy aki belemártja a kanalát manapság, az csak azért kedveli, mert a szép gyermekkorban megszerettették vele. A kovászos uborka krémleves elkészültének azonban köze nincs a szükséghez.
A városi legenda úgy tartja, hogy egy híres, (hírhedt?!) Michelin-csillagos egeken jártas szakmabeli kérte a kedvenc éttermét, készítsen neki folyékony verziót kovászos uborkából, mert arra vágyik, ám egészségügyi okokból a szilárd ételt hanyagolnia kell. Az étteremben pedig zsenik dolgoztak: frissítő, krémes, ízletes leves született kezeik között a furcsa kérésre válaszul. Zöldfűszerrel, kolbász chipsszel, tejfölhabbal kínálva.
Ennek a remekműnek pedig Te magad is nyugodtan állj neki, frissítőbb, üdítőbb ételt úgy sem lehet kitalálni a nyári hőségben!
A kovászos uborka krémleves - recept
Legyen kéznél:
- 4 nagyobb kovászos uborka,
- 3 dl a kovászos uborka levéből,
- 3 dl hideg zöldségleves leve (alaplé)
- 3 dl natúr joghurt
- fél gerezd fokhagyma
- 3 dkg füstölt császárszalonna
- olívaolaj
Az uborkát vágd apró kockákra, majd az alaplével és saját levével együtt, keverd a joghurthoz. Add hozzá az összetört vagy lereszelt fokhagymát, majd botmixerrel turmixold simára az egészet. Ha esetleg nem végzett tökéletes munkát a botmixered, szűrd is le a leveskét. Hagyd néhány órát a hűtőben állni. Ezalatt a felkockázott szalonnát süsd ki serpenyőben, majd, ha gyönyörű ropogósra pirult, tedd konyhai papírtörlőre, ami megszabadítja a fölösleges zsiradéktól. Készíts mellé fokhagymás pirítós kockákat is. Tálald egészen hidegen, tetejére pár csepp olívaolajat, pirított császárszalonnát, tejfölt és zöldfűszereket helyezve!
Kovászos uborka recept, hogy legyen miből kiindulnod!
Szerezz be:
- 3 kg kovászolni való uborkát
- 1 fej fokhagymát (ízlés szerint!)
- 1 csokor kaprot
- 1 szelet kovászos kenyeret
- 4 liter vizet
- 4 evőkanál sót
- 5 literes befőttes üveget
Tedd fel a vizet forrni a sóval. Nem baj, ha túl sósnak tűnik, ez később kivész majd belőle. Mikor felforrt, hagyd langyosra hűlni. Az uborkákat alaposan mosd meg, majd vágd le a végeit, és szeld őket hosszában félbe, vagy négy gerezdre. Hámozd meg a fokhagymát, mosd meg a kaprot és már mehetnek is az üveg fenekére. Rakd körbe az uborkákat a befőttesüvegben állítva, majd öntsd fel a sós vízzel. Helyezd a szelet kenyérkét a tetejére, úgy, hogy a folyadék ellepje és koronázd meg egy tányérral. A kimaradt levet ne öntsd ki, ugyanis a 2-3 nap alatt, míg az uborkád érik, lesz úgy, hogy pótolnod kell a sós vizet ahhoz, hogy ne lógjon ki a kenyér. Közepesen napos helyen hagyd pihenni és a harmadik napot követő kóstolás után már készítheted is a krémlevesed!
Forrás: chiliesvanillia.blogspot.com