Eszterházy torta házilag - sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád!
Az egyik legfinomabb torta, amit akár otthon is elkészíthetsz, hiszen kevesebb a nyűg vele, mint hiszed. A tészta habkönnyű lapjai gyorsan megsülnek, a krém csodásan egyszerű és finom, a csokoládé díszítésnek pedig megvan a maga technikája, de kezdőknek is kivitelezhető! Szóval minden adott egy jó kis húsvéti tortához!
Eszterházy torta
Tészta hozzávalói 20 cm-es formához:
- 5 db nagy tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg liszt
- 15 dkg darált dió
- 1 mk őrölt fahéj
- csipet só
A tojások fehérjét a csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd verjük kemény habbá.
Ezután fakanállal először óvatosan keverjük a habhoz az őrölt fahéjjal összekevert lisztet, majd a darált diót is.
Vágjunk ki sütőpapírból öt darab 20 cm-es kört, (kicsit nagyobbra vágjuk mint a megrajzolt kör) majd egyenlő arányban osszuk el rajtuk a masszát. Ezután kenjük el a papírkörökön egyenletesen a masszát, majd helyezzük rá a tepsire. (én gáztepsin sütöttem, melyre egyszerre két lap ráfért)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 10 percig, hogy szép színt kapjanak a lapok. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a sütőpapíron hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat, majd egy spatulával óvatosan alányúlva, válasszuk le a papírról a tésztát.
Krém hozzávalói:
- 2.5 dl tej
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg darált dió (+ 5 dkg a szóráshoz)
- 1 db rumaroma (v. ízlés szerint rum)
Egy kevés tejjel keverjük simára a pudingport, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a maradék, meleg tejhez. Ezután kevergetve főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.
A vajat keverjük habosra a porcukorral a vaníliás cukorral, és a rumaromával, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt pudingot is. Végül állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a darált diót, és keverjük jó habosra a krémet.
Ezután a teljesen kihűlt tortalapokat töltsük meg a krémmel úgy, hogy a legfelső lapra már ne kenjünk a krémből. A maradék krémmel kenjük körbe a tortát, majd szórjuk körbe darált dióval.
Csokoládé díszítés hozzávalói:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg étcsokoládé
A csokoládékat tördeljük bele külön-külön tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel mindkettőt.
Az elkészült torta tetejére először öntsük rá, majd óvatosan, egyenletesen kenjük el a fehér csokoládét.
Ezután az olvasztott étcsokoládéval, vékonyan csíkokat húzva rácsozzuk be a tetejét. Ezután felváltva, fogpiszkálóval először felfelé, majd lefelé húzzunk csíkokat a tetején. (lehetőleg gyorsan dolgozzunk nehogy a csokoládé közben megdermedjen) Az elkészült tortát tegyük hűvös helyre, hogy a csokoládébevonat teljesen megszilárduljon.
Tálalás előtt éles, meleg késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu