2022.04.14. 17:20:00 8361 278

Ez az 5+1 gyógynövény jó, ha ott van a te házipatikádban is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberiség legkedvesebb növényei nem csupán kellemes látványt nyújtanak a szemnek, de testet vagy lelket is gyógyító hatással rendelkeznek. A gyógynövények sokaságában könnyen el lehet veszni, ezért első körben figyeljük azokra, amelyek a legáltalánosabb problémákra hoznak enyhülést.

Fűszernövények üvegben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűszernövények üvegben

A gyógynövénykert ötlete sem elvetendő, de kert vagy kertészkedési vágy hiányában, ha más forrásból is, de érdemes otthon tartanunk a gyomorégés elleni kapor, a természetes antioxidánstartalmú rozmaring és a szél- és vizelethajtó bazsalikom mellett az alábbi gyógynövényekből. Friss növények ehető részeivel nyáron ízesíthetjük frissítő szörpjeinket és limonádéinkat, a felesleges termést és leveleket megszáríthatjuk későbbre teákhoz, illetve kozmetikumok és gyógynövényes készítmények szintúgy készülhetnek ezekből.

Gyógynövények a (kerti) házipatikából

1. Citromfű

A citromfű évelő növény, és az elszóródott magokról jellemzően mindig kikel majd néhány új hajtás így az elöregedő töveknek mindig lesz természetes pótlása.
Levelet leggyakrabban nyugtató, illetve alvást segítő teákhoz használják, de ugyancsak hatásos az idegesség miatt kialakuló emésztőrendszeri panaszok enyhítésére. Leveleit salátához is keverhetjük és desszertek ízesítésére is tökéletes alkalmas.

2. Kamilla

A kamilla egy nagyon könnyen termeszthető egynyári növény. Vetése hasonló a fűmag vetéséhez. Talán a legismertebb gyulladáscsökkentő gyógynövényünk. Virágait felhasználva bőrpanaszokat, valamint emésztési problémákat enyhíthetünk vele. A gyógyteán kívül egyéb italokat, édességeket és mézet is ízesíthetünk kamillavirággal.

3. Körömvirág

Körömvirágot szintén nagyon egyszerű termeszteni. a gyorsan csírázó növényt kis cserepekben érdemes palántázni. A gyógynövény virága többek között bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, de ekcéma ellen és nyári időszakban rovarcsípés és napégés esetén is jótékony. Szirmait édes és sós ételek díszítésére, sőt ízesítésére is használják.

4. Levendula

Az évelő levendula szaporításának viszonylag egyszerű módja a dugványozás, mely művelethez célszerű gyökereztetőport is alkalmazni. Nyugtató illatú virágának használata nem csak lakás- és ruhaillatosítás terén kifizetődő, de fejfájás ellen és bőrpanaszokra is alkalmazhatjuk. Leveleit kenőcsök készítéséhez lehet felhasználni. Süteményeket, limonádét és mézet ezzel a virággal is ízesíthetünk, minimális mennyiségben sós ételekbe szintúgy belecsempészhető.

5. Menta

A menta évelő növény, amelyből elég egyetlen egy tő, ugyanis gyökereiről hamar újabb hajtások növekednek. Szaporasága miatt érdemes egy nagyobb cserépbe vagy dézsába ültetni. A csodás hatású és kevésbé ismert mandarinmenta különleges színfoltja lehet kertünknek.
A menta levele hűsítő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, de emésztőrendszeri problémák enyhítésére is alkalmas: Túlevés esetén egy-két levél elrágcsálása segít a túlterhelt gyomornak. Minden napos konyhai felhasználásán kívül az angolok húsos ételekhez kínált mentaszósz specialitása sem megvetendő.

+1 Gyermekláncfű

A kerti fűszer- és gyógynövények sorából kissé kilógó csodálatos gyomnövényünk leveleit és virágait érdemes begyűjteni, mivel ez az egyik legjobb gyógynövény máj- és epepanaszokra. Ezen kívül tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ehető virágait desszertekhez és italokhoz, míg zsenge leveleit salátákhoz és levesekhez ajánlják.

Forrás: www.gyogyfuveskertem.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.