2024.08.21. 12:34:37 6404 210

Ezeket a szárazságtűrő növényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni az elkövetkező években
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A növények világában létezik egy olyan különleges csoport, melynek tagjai a vízhiányos vagy kedvezőtlen vízellátású, száraz talajon és száraz klímában ugyancsak képesek életben maradni. Ebbe a rendkívül alkalmazkodó ökológiai csoportba tartozó szárazságtűrő növények, botanikai nevükön a xerofiták, a drasztikus éghajlatváltozás során kiemelt fontosságúakká válnak. Megnézzük, hogy milyen fajtákat javasolt telepíteni.

Fehérmályva Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fehérmályva Fotó:123rf.hu

A melegrekord-döntögető időszakban, amikor az aszályok egyre gyakoribbak és súlyosabbak, mint korábban, kulcsfontosságúvá válik azon növények szerepe, melyek képesek optimálisan alkalmazkodni a jelen feltételekhez. A szárazságtűrő növények főszerephez jutnak az ökoszisztéma-fenntartás kihívásai közepette, elsősorban azért, mert jóval kevesebb vizet igényelnek, mint növénytársaik, továbbá olyan környezetben is életben maradnak, ahol igen kevés a csapadék, és/vagy limitált a vízhez való hozzáférés. Éppen ezen tulajdonságaikból kifolyólag érdemes telepíteni ezeket, mivel így számottevően csökkenthetjük a vízfelhasználásukat. Nem mellesleg a segítségükkel számos állatfajta (madarak, emlősök és rovarok) számára megfelelő élőhelyet, táplálékot és menedéket biztosíthatunk.

A szakemberek szerint fontos, hogy amikor sor kerül a szárazságtűrő növények kiválasztására, olyan fajok mellett voksoljunk, amelyek őshonosnak bizonyulnak - ekként jobban tudnak alkalmazkodni az éghajlati körülményekhez, a talajviszonyokhoz, mindenellett pedig jobban is fejlődnek.

Már a 20. század második felében megjelent mezőgazdasági kutatások hangsúlyozták e növények jelentőségteljességét. Egyebek mellett arra is rámutattak, hogy esetükben nem „szárazságszeretetről” beszélhetünk, hanem azon különleges képességről, hogy még száraz talajt is életjelenségeik megszüntetése nélkül el tudják viselni. A közepes vízigényű növények ugyancsak akadnak aszályellenálló példányok, amik a párolgás szabályozásával, a víz elraktározásával, és gazdaságos vízszállítással birkóznak meg a kihívásokkal teli állapotokkal.

E speciális kategóriába például a következő növényfélék tartoznak:

homoki lucerna, évelő rozs, szakállbroméria, varjúháj, lila verbéna, lisztes zsálya, sárga rudbeckia, pillangóvirág, óriás bársonyvirág, bordó levelű tollborzfű, rózsaszín szőrpelyva, ernyős verbéna, fehérmályva, plumosa „bikavér”, hamvaska, dísznapraforgó, díszdohány, kokárdavirág, szalmavirág, sóvirág, kakastaréj, porcsinrózsa.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...