Ezért verhetetlen gabona a köles!
Bevallom én már régóta kölesrajongó vagyok. Imádom, hogy egészséges süteményeket lehet készíteni a segítségével, és előszeretettel használom zöldséges egytálételekhez. Nagyon finom például cukkinivel, de én magában is kedvelem az ízét. Mióta tudom, hogy mennyire egészséges még jobban szeretem, és csak ajánlani tudom!
Lúgosít és gluténmentes
Ha vadászod a rizs alternatíváit, mert fogyni szeretnél, méregtelenítenél és lúgosítanál is, akkor ne keress tovább. A kölessel változatosabbá teheted az étrended! A köles egy lúgosító gabona, amit bátran fogyaszthatsz fogyókúra és gluténmentes diéta idején is!
Mivel prebiotikus hatása van, azaz segíti a jó baktériumok szaporodását, ezért fontos szerephez juthat az emésztésben.
Nagyon gazdag magnéziumban és B-vitaminban!
A köles többféle B-vitamint is tartalmaz: említésre méltó niacin, folacin, riboflavin és tiamin forrás, melyekkel hozzájárul a szervezet energiaellátásához, segíti a bőr, a haj, a máj, az izmok, a gyomor-bél traktus egészségének fenntartását. A magnézium a stressz, a migrénes rohamok és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében létfontosságú. Az egészséges érrendszerhez koleszterinszint csökkentő tulajdonságával is hozzájárulhat a köles.
Ásványi anyagok közül mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz.
Növényi fehérje forrás
A fehérje források nagy része savas kémhatású, és a szervezet ph egyensúlyának nem tesz jót a túlzott mértékű fogyasztásuk. Ezért ajánlott a hús mellé rengeteg zöldséget enni köretként, és ezért jó, hogy itt van nekünk a köles. A köles növényi fehérje forrás és ráadásul – mint már tudjuk – lúgosít is. 50 g kölessel a fehérje bevitelünk 12%-át fedezhetjük.
Ellenjavallt pajzsmirigy diszfunkció esetén
Ekkor sem tilos a köles fogyasztása, ám nem szabad túlzásba vinni és mindenképpen kérdezd ki kezelőorvosod véleményét is róla.
Hogyan fogyaszd a kölest?
Rendkívül sokoldalú a köles felhasználása. Őrölve lisztet kapunk, ami kenyér alapanyaga lehet, megfőzve készíthetünk köleskását vagy zöldségekkel kombinálva kiváló köret. Egytálételekhez is jó kiegészítő, valamint helyettesítheted vele a rizst a rakott ételekben. Egészséges köleses desszertek garmadája várhat ránk túrószerű állagának köszönhetően. Mi is megosztottunk már veletek egy ilyen finomságot a PROAKTIVdirekt magazinban: a kölesfelfújt receptjét itt olvashatod>>
Receptötlet: Rakott cukkini kölessel
Hozzávalók
- 1 db kisebb cukkini
- 2 szál sárgarépa
- 1 kisebb vöröshagyma
- 150 g köles
- só, bors szerint
- tejföl
- olaj
A kölest forróvízzel átmossuk, majd kétszer annyi sós vízben megfőzzük. Közben hántoljuk a répát és karikákra vágjuk. A cukkinit vékony szeletekre, majd félkörökre vágjuk. Kockákra vágjuk a hagymát. Egy tűzálló tálba egy kis olajat öntünk lerakunk egy réteg cukkinit, megsózzuk, borsozzuk, rá halmozzuk a kölest, majd a sárgarépát és a hagymát is rászórjuk. A végén lefedjük cukkinivel (só, bors szórás) és meglocsoljuk tejföllel.
Serpenyőben vagy wokban is elkészíthetjük, ekkor először lepirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kölest, felengedjük vízzel. Amikor már majdnem megfőtt hozzá adjuk a kockákra vágott cukkinit, a répát, sót, borsot és esetleg egy kis paradicsomot.
Forrás: napidoktor.hu