2015.03.27. 08:00:00 13139 356

Ezzel az 5 étellel kicsinálod a fogaidat
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Enni kell! De van egy-két étel és ital, ami után mindenképpen gondolni kell a fogaidra - a cukorkák, nyalókák és a csokoládékon kívül is. Most olyan ételeket és italokat szedtünk össze, amelyekről nem is gondolnád, hogy ennyire károsak a fogakra.

Jég fogak között - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jég fogak között

1. Jég

Néhány embernek már a hideg ital elfogyasztása is áramütésekkel ér fel. Mások imádják összerágni a jégkockákat, azonban a fogorvosok ezt nagyon nem javasolják. Annak ellenére, hogy a jég vízből van és nem tartalmaz cukrot, az összerágása sértheti a fogzománcot és a fogaid utána könnyű prédák lehetnek.

2. Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök természetes és hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak, savasak, ráadásul könnyen beleragadnak a fogba, így a fogszuvasodást okozó kis baktériumok is sokáig a fog közelében maradhatnak.

3. Kenyér

A fehér kenyér és a tésztafélék gyakorlatilag azonnal cukorrá bomlanak a nyálban termelődő enzimeknek köszönhetően. A rágástól egy édes, lágy massza lesz a tésztából, ami a fogak közötti résekbe tapadhat, ahol a fogszuvasodást okozó baktériumok lakmározhatnak belőle. A chips és a ropi szintén megülhet a fogak között és hasonló problémát okozhat.

4. Alkohol

A sok alkoholtól csökken a nyáltermelés, ami hozzájárulhat a fogszuvasodás kialakulásához, illetve más szájüregi betegségekkel is találkozhatunk a szájszárazság miatt. Ennek az oka az, hogy a szájban termelődő nyál aktív résztvevője az emésztés folyamatának, ezenkívül az is a feladata, hogy lemossa a különböző ételmaradékokat a fogról és az ínyről, így véd a fertőzések ellen.

A kávé, a tea és az energiaitalok is hozzájárulhatnak a szájszárazság kialakulásához, így ezek fogyasztása is fogszuvasodást okozhat.

5. Cukros üdítők

Háromszorosan is rosszak a fogaknak. Először is gyakorlatilag cukorzuhatagban fürdeted a fogaidat, amikor ezeket fogyasztod. Másodszor, a legtöbb szénsavas ital savas kémhatású, ami szintén a fogzománc ellensége. Harmadszor, ezek az italok elszínezik a fogakat, így a szép fehér mosolytól elbúcsúzhatsz, ha gyakran fogyasztod őket.

Akkor semmit ne együnk? :)

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legegyszerűbb módja a fogak védelmének, ha mindig van a közelünkben egy kis víz. Kortyolj belőle egy nagyot, és mosd le a cukrokat valamint az ételmaradékokat a fogaidról és az ínyedről. Persze a fogmosásról se feledkezz meg – reggel, este. :)

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A babás holmik elő- és utóélete – 3+1 hasznos „gyerekdolog” nem csak anyukáknak 2.

Krémek, ruhák, kendők, egyéb kiegészítők, mindenre és bármikor bevethető kütyük. Ha babás dolgokról van szó, a beszerzendő lista szinte végtelen. Érdemes meggondolni, erről a listáról mit szerzünk be, mert haszna nem mindegyiknek lesz. Szerencsére, azért nem minden holmi ilyen, sőt!

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?