Egy korty kávé, egy kanál boldogság
Egy délutáni kávé mindig jó ötlet – de miért ne tehetnénk egy kicsit édesebbé ezt a pillanatot? Ez a kávés csokoládékrém nem tiramisu, mégis igazi ízbomba: krémes, illatos, lágyan kesernyés és pont annyira édes, amennyire kell. Egy pohárban ott a délután minden energiája – kávé formában.
Hozzávalók (4 adaghoz)
– 250 ml tej
– 1 evőkanál instant kávé vagy 1 adag eszpresszó
– 100 g étcsokoládé
– 2 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
– 1 evőkanál étkezési keményítő
– 1 tojássárgája
– 100 ml habtejszín
– 1 csipet só
– Tetejére: tejszínhab, kakaópor vagy apróra vágott dió
Elkészítés
A tejet egy lábasban felmelegítjük a kávéval és egy csipet sóval. Közben a tojássárgáját, a cukrot és a keményítőt egy kevés meleg tejjel simára keverjük, majd ezt a keveréket visszaöntjük a forró tejhez. Folyamatosan kevergetve, kis lángon addig főzzük, amíg sűrű, selymes krémet kapunk. Ekkor hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen elolvad.
Amikor a krém már egynemű, langyosra hűtjük, majd poharakba kanalazzuk. Hűtőben pihentetjük legalább egy órán át, hogy az ízek összeérjenek, és a krém tökéletesen lehűljön. Tálaláskor tejszínhabbal, kevés kakaóporral vagy aprított dióval koronázzuk meg.
Miért szeretjük?
Ez a desszert nemcsak a kávéimádók kedvence lehet, hanem mindazoké is, akik szeretik a lágy, főzött krémek megnyugtató ízét. Olyan, mint egy házi csokoládépuding, de kávéval fűszerezve igazi felnőtt finomság: elegáns, karakteres és meglepően gyorsan elkészíthető.
Tipp
Ha még különlegesebbé tennéd, keverj a krémbe egy csipet fahéjat, kardamomot vagy egy kevés reszelt narancshéjat. Ezek az apró trükkök felerősítik a kávé aromáját, és a desszertet egy csapásra ünnepivé varázsolják – akár egy átlagos délutánon is.