Fágterápiával a bakteriális fertőzések ellen – De mi is az a fág?
Az orvostudomány az antibiotikumok tekintetében jelenleg nem tud lépést tartani a gyorsan mutálódó, ezáltal rezisztensé, azaz immunissá váló baktériumfajtákkal. Egyes kutatócsoportok több antibiotikum együttes hatását vizsgálja, míg mások a programozásukkal próbálkoznak. A legbiztatóbbnak azonban a Nyugat-Európában még nem annyira elterjedt fágterápia ígérkezik.
A „baktériumölő mikrobákat” a francia-kanadai d’Herelle már 1917-ben kapcsolatba hozta a baktériumok okozta fertőzések legyőzésével, s ezután vizsgálatokat végzett a bakteriofágok (a baktériumok vírusai) terápiás felhasználásával kapcsolatosan.
Most ezt a terápiát az antibiotikumok visszaszorulásával ismét előtérbe helyezhetik, sőt a két kezelési módot egymással kombinálva is jó eredménnyel folynak a kutatások.
A fágok baktériumspecifikusak, ez a tulajdonság teszi ezeket a vírusokat ennyire reményteljes ellenszerré:
Az csak a kezdet, hogy olyan baktériumokra is hatással vannak, amelyekre az antibiotikumok már nem hatnak. Minden egyes bakteriofág meghatározott baktériumfajt fertőz csak meg, emiatt az emberi – továbbá az állati és növényi – szervezetekben megtalálható sejtekre és hasznos baktériumokra nincsenek káros hatásaik, allergiás reakciókat a kutatások során nem tapasztaltak. A fágterápia széles körben felhasználható:
Többek között szájüregi, bőrfelszíni és légúti fertőzéseket és nyílt sebeket kezelnek vele sikeresen.
Az állatgyógyászat területén nagy előrelépés, hogy a fágok kiszárított formában is megőrzik a jótékony hatásukat, így szájon keresztül is adagolható. Ez az áttörés könnyedén átültethető a humán gyógyításba. Egyes törekvések pedig egy speciális fágkoktéllal igyekszik visszaszorítani a Listeria monocytogenes által szennyezett élelmiszerek (pl. sajtok és felvágottak) számát.
Grúzián, Lengyelországon és Oroszországon kívül többnyire nincs a közelünkben jelentős fágterápiás központ, de reménykedésre ad okot, hogy először Magyarországon került forgalomba olyan növényvédőszer, amely bakteriofágok segítségével veszi fel a versenyt a bakteriális fertőzésekkel.
Forrás: wikipedia.org/wiki/F%C3%A1gter%C3%A1pia, agroinform.hu/allattenyesztes/virusok-gyogyitan