2021.07.14. 12:30:00 7987 229

Fagyi, jégkrém és koktél - Mit tehetsz az étkezés utáni bűntudat ellen?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Habár az evés egy természetes szükséglet, amely életben maradásunk egyik kulcsa, az sem árt, ha testünk táplálása mellett az étel elégedettséget vagy örömet okoz nekünk. A korszakunkban jellemző diétakultúra miatt azonban sokszor társul az étkezés mellé bűntudat vagy szégyen. Vess véget ezeknek a negatív érzelmeknek!

Hamburger - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hamburger

Miért gond, ha étkezés után bűntudatot érzünk az elfogyasztott étel fajtája - most nyáron aztán könnyű elcsábulni - vagy mennyisége miatt? Ez komolyan megzavarhatja a közérzetünket, sőt a mentális egészségünket is!
A bűntudat egy viselkedés negatív értékelése, míg a szégyen picit mélyebb annál: a tévedésünkről szóló kritikus belső hang. Ehhez jön hozzá az is, hogy jónak és rossznak kategorizáljuk a különböző ételcsoportokat.

Amíg nem alakult ki nagyobb probléma, mint étkezési zavar vagy depresszió, addig jó eséllyel szakember segítsége nélkül, mi magunk is újrahangolhatjuk az étkezéssel kapcsolatos érzelmeinket:

1. Iktasd ki a “Nem kellene!” frázist!

A belső párbeszédünkre való odafigyelés nagyon fontos, hiszen a korlátozó gondolatok, mint pl. a “nem szabadna” a későbbi bűntudat melegágya. Persze, legyen ön kontrollunk, ám ez esetben is az arany középút követendő! Kérdezd meg magadtól, hogy honnan származik az a gondolat, hogy valamit - amire nem vagy allergiás és még szeretsz is - nem ehetsz meg? Ne a média mondja meg, mire van szükséged, hanem a testi szükségleteid!

2. Kezdj el szerinted tiltólistás ételeket fogyasztani!

Az extrém negatív érzéseket keltő ételekből is kezdj el csipegetni alkalmanként egy keveset, persze mélyeket lélegezve és élvezve az étel vagy ital ízét. A gondolat, hogy táplálod a testedet, sokat segíthet az új magatartási szokás kialakulásában.

3. Étkezz figyelmesen!

A problémás ételek elfogyasztása előtt jó tudatában lenni annak, hogy mennyire vagyunk éhesek és milyen hangulatban vágunk neki az evésnek. Evés során pedig kapcsoljunk csak rá az érzékszervi észlelésre, hiszen mindennek egyedi illata és állaga is van az ízen túl. Az evés élményére hangolódva, és azt kielemezve, később könnyebben elutasíthatod a csupán impulzív cselekvéseket, és tudatosabb döntést hozhatsz egyéni étrendünk kapcsán.

4. Ne figyelj oda a téged megzavaró csatornákra!

Legyen az egy közösségi médiában szereplő bejegyzések vagy túlidealizált reklámok sokat rontanak saját önértékelésünkön, ezért korlátozd a görgetéssel töltött idődet, sőt, iratkozz is le azoknak a követéséről, akik manipulált képekkel árasztják el a netet. Kérdezd meg magadtól, hogy mit is kapsz valójában cserébe a követésért? Ha semmi hasznosat, csak önbecsmérlő gondolatokat, akkor nem kérdés, hogy ki kell követni a fiókot.

5. Beszélgess önmagaddal a téma kapcsán!

Mit mondanál bármelyik kedves szerettednek, ha hasonló cipőben járna? Biztosan nem tartod őket értéktelenebbnek azért, mert alkalmanként lecsúszik náluk egy-egy szelet süti is a két marék zöldség helyett, ugye? Legyél magaddal kedvesebb! Terjeszd ki a szeretete saját magadra is és bocsáss meg magadnak az olykori “félreevésekért”.

Félreértés ne essék, most nem arra biztatunk senkit sem, hogy mérhetetlen evészetbe kezdjen! Inkább arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy a nyári nagy melegben nem bűn megenni két gombóc fagyit, ha emellett kiegyensúlyozottan táplálkozol.

Sajnos vannak azonban olyanok is közöttünk, akiknek ez a probléma mélyebben gyökerezik és nem mernek segítséget kérni. Őket arra kérjük, hogy ne engedjék, hogy az étel iránt érzett bűntudat vagy szégyen megzavarja a mindennapi tevékenységeiket, minél előbb forduljanak szakemberhez!

Forrás: www.self.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...