2020.12.05. 18:00:00 14678 344

Fahéj: Egy ünnepi fűszer, ami sok jót tehet velünk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb karácsonyi ételtől eltérően van néhány olyan finom hozzávaló, ami még jót is tehet, ha elfogyasztjuk! Az ünnephez köthető gyümölcsök – alma, narancs – mellé becsatlakozik a nem csak karácsonykor népszerű fűszer is!

Fahéj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fahéj

Az örökzöld kis fa kérgét évezredekkel ezelőtt használták már gyógyszerként. A kínai orvoslásban traumás fájdalom és gyenge emésztés kezelésére, míg az ajurvédikus orvoslásban ízületi gyulladásra, menstruációs rendellenességek kezelésére használják. Nézzük meg, hogy a nyugati orvoslásban milyen jótékony hatása miatt vizsgálták!

A fahéj gyógyszerként történő alkalmazása

Fűszerünkben olyan biológiailag aktív anyagok (polifenálok) vannak, amelyek hasonló hatással bírnak, mint az inzulin. Emiatt sokáig azt gondolták, hogy alkalmas lehet a cukorbetegségben szenvedők kezelésénél, amit sajnos a 2008-ban publikált eredmények nem támasztottak alá.

A legújabb tanulmányok szerint azonban a fahéj hatásos lehet a vér koleszterinszintjének csökkentésénél. A 4 hónapon át tartó vizsgálat alatt napi max, 6 gr fahéjport alkalmaztak többnyire cukorbetegeknél, hogy megfigyelhessék, van-e kapcsolat a fahéjpótlás és a vér lipidkoncentrációja között. A fahéj jelentősen csökkentette a vérzsír- és a teljes koleszterinszintet, és érzékenységi elemzés során kiderítették, hogy ennek hátterében a jó koleszterinszint emelkedése állhat.

Bárkinél alkalmazható a fahéj a koleszterinszint csökkentésére?

A vizsgálatok nem terjedtek ki arra, hogy a cukorbetegségtől nem szenvedő egyének számára mekkora jelentőséggel bírhat a fahéjfogyasztás, de a májbetegséggel élőket arra kérik, hogy kerüljék a túlzott fahéjfogyasztást a mindennapokban, mert a fahéjban lévő kumarin súlyosbíthat az állapotukon! Amennyiben mégis szeretnék néha fűszerként használni, akkor kimondottan a ceyloni fahéjat válasszák a cassia fahéj helyett. A valódinak mondott fahéj kumarin tartalma ugyanis jóval alacsonyabb, és mindenki számára előnyösebb a fogyasztása.

Összességben a (valódi!) fahéj fűszerként történő alkalmazása biztonságosnak mondható, de gyógyszerészeti céllal történő, nagyobb dózisú felhasználása – főleg kúraszerűen – kizárólag orvosi utasításra és felügyelet mellett történjen! Koleszterin csökkentésére leginkább még mindig a megfelelő étrend és a fizikai aktivitás ajánlható.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!

Felejtsd el a bolti légfrissítőket, válaszd ezeket a természetes megoldásokat

A különféle kozmetikai és háztartási termékekben található szintetikus illatanyagok illatmolekulái akár káros hatással is lehetnek az emberi egészségre – különösen, ami a bőrt és a légzőszerveket illeti. Ugyanakkor ezek az illatvegyületek olyan állapotok előidézőivé is válhatnak, mint a fejfájás, a légzési nehézségek, asztmás rohamok vagy neurológiai problémák. Mit tehetünk?