2024.08.19. 15:40:22 5245 181

FesztiválON - Hasznos tanácsok fesztiválozóknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor fesztiválokról beszélünk, az emberek többsége azonnal a bulira, koncertekre, jókedvre, barátokra és a nyári élményekre asszociál. Ezek a fogalmak természetesen szorosan kapcsolódnak az ilyen eseményekhez, azonban van egy másik, ugyanolyan lényeges aspektusa a fesztiváloknak, amely talán kevésbé látható: ez pedig a biztonság. A Jog365 szakértőjével áttekintettük, mire figyeljünk a fesztiválozás alatt, hogy jó szívvel tudjunk majd évek múlva is visszagondolni rá?

Fesztivál Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fesztivál Fotó:123rf.hu

Elsőként fontos kiemelni, hogy minden rendezvénynek van saját biztonsági szabályzata és házirendje, ami rögzíti a főbb viselkedési normákat, elvárásokat. Ezt a jegy megvásárlása előtt érdemes áttekinteni, hogy a későbbi kellemetlenségeket elkerüljük.

Jegyek

A fesztiválok első buktatója a jegyvásárlás lehet. Kiemelten fontos, hogy csak megbízható forrásból szerezzük be a fesztiválbelépőt. Az egyes fesztiválok rendelkeznek hivatalos honlappal, ahol nemcsak a programok megtekintésére, hanem jegyvásárlásra is lehetőség nyílik. Javasolt a jegyet minél előbb megvásárolni, mivel az idő előrehaladtával a jegyárak általában emelkednek, így elővételben kedvezőbb áron juthatunk hozzájuk.

Amennyiben előre nem sikerült jegyet váltani, általában a helyszínen is van lehetőség belépőt vásárolni. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy csak a fesztivál hivatalos jegyértékesítő pavilonjánál szerezzük be a jegyet. A fesztivál bejáratánál gyakran találkozhatunk nem hivatalos jegyértékesítőkkel, akik kedvezőbb áron kínálják a belépőket. Ezek a jegyek gyakran hamisítványok lehetnek, amelyek bár kinézetükben megtévesztően hasonlíthatnak az eredetire, a bejáratnál végzett első ellenőrzés során meg fognak bukni. A jegyek manapság QR kóddal vagy vonalkóddal vannak ellátva, így a hamis jegyek azonnal felismerhetőek, és az ilyen jeggyel rendelkező személy nem léphet be a rendezvényre. Az illegális jegyárusok egy-egy jegyeladás után gyorsan eltűnnek a helyszínről, így utólagos jogorvoslatra alig van lehetőség, bár a rendőrség értesítése és az elkövető személyleírása ajánlott.

Értékmegőrzés

A fesztiválozóknak három lehetőségük van az értékeik biztonságos megőrzésére. Az első lehetőség, hogy minden értékes holmijukat folyamatosan maguknál tartják, bár ez kétségtelenül kényelmetlen megoldás. A második lehetőség, ha a résztvevő sátorral rendelkezik a fesztivál területén, hogy az értékeket a sátorban hagyja, amit ajánlott lezárni, amikor nincs a közelben. A harmadik és egyben legbiztonságosabb módszer a vagyontárgyak értékmegőrzőben történő elhelyezése.

Érdemes megjegyezni, hogy bár sok értékmegőrzőn található a "A leadott tárgyakért felelősséget nem vállalunk" figyelmeztetés, az értékmegőrző szolgáltatás lényege éppen az értékek biztonságos tárolása, így az értékmegőrző személyzetének felelősséget kell vállalnia az átvett tárgyakért. Természetesen, annak a személynek, aki azt állítja, hogy valamely tárgya eltűnt a leadott táskából, bizonyítania kell, hogy az adott tárgy valóban a táskában volt a leadáskor - emelte ki dr. Sáfrány írisz Zsófia, a Jog365 ügyvédpartnere.

Ajánlott, hogy a fesztiválokra csak a legszükségesebb dolgokat vigyék magukkal, így minimalizálva annak kockázatát, hogy kevesebb értékkel térjenek haza, mint amennyivel érkeztek.

Fizetés

Számos helyszínen tapasztalható, hogy a készpénzes fizetési módot egyre inkább felváltja a bankkártyás fizetés, különösen olyan rendezvényeken, ahol nagyobb a lopás kockázata. Ennek eredményeként egyre több strand és fesztivál szünteti meg a készpénzes fizetési lehetőséget, ezért ajánlott bankkártyával érkezni az ilyen eseményekre.

Azok számára, akik nem rendelkeznek bankkártyával, lehetőség van a készpénzük feltöltésére a fesztivál által biztosított fesztiválkártyára, amellyel a fesztivál területén bankkártyaként lehet fizetni.

Az elmúlt években egyre többen használják okoseszközeiket fizetésre. Ez egyfelől praktikus, hiszen kevesebb dolog van a fesztiválozónál, amit el lehet hagyni, azonban egy ilyen okoseszköz elvesztése esetén a fesztiválozó „pénztárcája” is rögtön elvész, ezért mindenki mérlegelje, melyik módszerrel érzi magát nagyobb biztonságban.

Érdemes a fizetési lehetőségekről mindenképpen előre tájékozódni, hogy ne a helyszínen érjen bennünket meglepetés.

Biztonság

A fesztiválozás során mindig észszerűen kell eljárni, figyelembe véve saját és mások biztonságát. Nem ajánlott soha egyedül maradni a fesztiválon, hogy szükség esetén azonnal segítséget kérhessünk. - Hangsúlyozta a Jog365 szakértője. Ha bármilyen problémát észlelünk magunkkal vagy más fesztiválozókkal kapcsolatban, azonnal jelezzük a fesztivál biztonsági szolgálatának vagy a mentőknek.

A biztonságunkról a fesztivál alatt egy megbízott biztonsági szolgálat szakemberei is gondoskodnak. A biztonsági szolgálat alkalmazottainak feladata széleskörű, alapvetően magában foglalja a katasztrófahelyzetekre való felkészülést, az ájult, sérült emberek kimentését is. A személy- és vagyonvédelemmel kapcsolatos jogaikat az idevonatkozó jogszabály szabályozza részletesen.

A nagyobb fesztiválokon számos önkéntes dolgozik, akik feladata a bajba jutott résztvevők segítése. Emellett minden fesztiválon rendelkezésre áll rohamkocsi, amely szükség esetén gyorsan kórházba tudja szállítani a sérült vagy rosszul lévő személyeket.

Figyeljünk arra, hogy az olyan szerek, amelyek a fesztivál területén kívül illegálisnak minősülnek, a fesztiválon belül is illegálisak maradnak. Ha bárki észleli az illegális szerek fogyasztását vagy árusítását, kötelessége ezt jelezni az illetékeseknek. Egyes fesztiválokon külön fogdát is kialakítottak a rendbontó résztvevők számára, ahol a rendőrség érkezéséig tartják őket.

Forrás: jog365.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...