Filmes étek - Bridget Jones „féle” sült lazac
Bridget Jones babát várt, és lazacot evett. Ez a filmesek által kitalált fogás pedig annyira adta magát, hogy az addig nem létező receptet Yotam Ottolenghi mesterszakács életre keltette. A különleges történetű halétel olyan jól sikerült, hogy aztán bele is került az úr egyik újabb szakácskönyvébe.
„Finom és egészséges” – jellemezte Jack a vacsorára szánt ételt a mozifilmben, és nem tévedett! A mesterszakács által kreált recept ezt tökéletesen vissza tudja adni, habár meglepően sokféle alapanyag kell az elkészítéséhez:
- 4 szelet filézett lazacfilé bőrrel
- 100 g ribizli
- 3 g fenyőmag durvára vágva
- 40 g kapribogyó, és 2 evőkanálnyi a saját levéből
- 40 g nagy zöld olívabogyó
- 20 g petrezselyem
- 4 szár zeller: a szárak felkarikázva, a levelek külön téve
- 1 ek. forró vízben áztatott sáfrány
- 1 citrom leve és héja
- 100 ml olívaolaj
- víz, só, bors
Elkészítés 4 főre:
A ribizlit öntsük le annyi forró vízzel, hogy az ellepje és kb. 20 percig áztassuk benne. 2 tk. olajat keverjünk össze 3 tk. sóval és egy jó csipet borssal, majd forgassuk bele a lazacot. Készítsük el a salsát: 75 ml olívaolajat hevítsünk fel egy nagy serpenyőben. Helyezzük bele a zellerkarikákat, a fenyőmagot, és folytonos odafigyelés és gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg a magokat kb. 4-5 perc alatt, vigyázva, hogy oda ne égjenek!
A tűzről levéve adjuk hozzá a kapribogyót a sós levével együtt, az olívabogyót, a sáfrányt a vízével együtt és egy csipet sót. Ekkor öntsük le a már kiázott ribizliről a vizet, és a petrezselyemmel és az 1-1 tk. citromhéjjal és friss citromlével keverjük az előző keverékünkhöz.
A maradék olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben közepes magas hőfokon, majd tegyük bele a lazacot bőrével lefelé fordítva. süssük 3 percig, amíg a bőr ropogós nem lesz. Ezután csökkentsük vissza a hőfokot közepesre és fordítsuk meg a halat. 2-4 perc alatt süsük készre.
Porciózzuk ki a halat tányérokra, halmozzunk rá a salsából, majd a félretett zellerlevélből is szórjunk egy keveset a tetejére.
Forrás: houseandgarden.co.uk/recipe/bridget-jones-pan-fried-salmon