Friss, ropogós kenyér összesen 35 perc alatt
Először kétkedni fogsz, de miután kipróbáltad, imádni fogod ezt a receptet, így érdemes jól megőrizned. Főleg, akkor fogod értékelni, amikor rádöbbensz, hogy nincs otthon kenyér, és már a bolt is bezárt. No, ezekre az alkalmakra jó, ha van egy ilyen aduász a kezedben, mint ez a gyors kenyér recept.
Gyors kenyér recept szódabikarbónával
A mennyiségeket kétféle módon fogom megadni, egyszer dekában, másodszor pedig a kefir poharával mérve azoknak, akiknek nincs kedvük mérlegezni.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
- 2 dl víz (1 pohár víz)
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényleg csak nagyjából.
A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazgatunk és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba. Most jön a kozmetikázás: vizes kézzel a tetejét elsimogatjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel bevágjuk keresztalakban.
Már mehet is a sütőbe, ahonnan bő harminc perc múlva illatozó, aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra legnagyobb örömünkre.
Szerző: Rupáner-Gallé Margó Forrás: xmagazin.hu