Friss zöldség télen is: tárolási tippek az őszi terméshez
Hol van már az az idő, amikor a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát és a többi gyökeret, amit a kertből télire lehetett spájzolni vermekbe helyezték az emberek? Ma talán csak a nagymamáink udvarán láthatunk még ilyesmit, de lehet, hogy már ők sem használják. Pedig olyan jó lenne télen is azokat a zöldségeket fogyasztani, amik nyáron teremtek. Azért nincs minden veszve. A gyökérzöldségeket még mindig átteleltethetjük. Ötletek a téli tároláshoz!
Tartsd a zöldségeket a talajban!
Mindenhol jó, de legjobb otthon. :) A zöldségek is ott érzik jól magukat a legtovább, így nyugodtan tartsd a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, a zellert, a céklát, a kelkáposztát, a káposztát, a tökök és a kelbimbót a talajban. Mielőtt jönne a fagy kicsit kapáld körbe a zöldségeket, és temesd be őket annyira földdel, hogy a zöld levelek még látszódjanak! Ezeken keresztül továbbra is hozzájut a tápanyagokhoz a növény.
Amikor még nincsenek olyan kemény fagyok, akkor a talajtakarás, azaz a mulcsozás módszerét is alkalmazhatjuk. A lehullott leveleket nem elégetjük, hanem zsákokba gyűjtjük, vegyítve egy kis szalmával, és ezt szórjuk a zöldségek köré. Ha hálós zsákokba gyűjtöttük, akkor akár zsákostul elhelyezhetjük a földterületen, így könnyebb lesz eltávolítani majd, ha jobb az idő. Ideális mulcsanyag még a fűrészpor is. Ha félünk a rágcsálóktól, akkor helyezzünk el egy-két csapdát.
Miért jó kint tartani a zöldségeket a hűvösebb éjszakák dacára? Mert még ízletesebb végeredményt kaphatunk, ugyanis a hidegnek köszönhetően több cukor termelődik a termésben. Ezért is finomabb például a sütőtök is, ha megcsípte a dér.
Ha nem maradtak a talajban
Ha úgy döntöttél, hogy nem kísérletezel és nem szeretnéd a talajban tartani a zöldségeket, akkor a legtöbbjüket máshogyan is tárolhatod, persze vannak alapvető szabályok:
Száraz, napos időben szüretelj!
Ha így teszel, akkor könnyebb kiszedni a zöldségeket a talajból és elkerülheted azt, hogy vizesen kelljen elraknod őket. (Vizesen sajnos gyorsabban rohadnak és penészesednek.) A sárgarépát és más gyökereket ne hagyd a napon, mert könnyen megfonnyadnak! A burgonyát akár 1-2 napig is száríthatod, mielőtt végső pihenő helyére teszed.
Válogass!
Csak és kizárólag az egészséges termést tároljuk, a többi használjuk fel gyorsan! A sérült zöldségek hamarabb megromlanak és a szomszédos darabok is veszélyben lesznek.
Vágd vissza!
Készítsd elő a zöldségeket a tárolásra! Vágd le a zöld részeket, de kb. 1 cm-t hagyj meg, semmiképpen ne vágj bele a zöldség húsába!
Ne mosd meg!
Nem szabad vízzel érintkeznie a zöldségnek, mivel az túlzott nedvességet okozna a tárolás során, ami elősegítené a romlás, penészesedés folyamatát, ahogy feljebb is olvashattad. A nagyobb földdarabokat gyengéden le verhetjük vagy lekefélhetjük róla, kizárólag szárazon!
Így tárold!
A betakarított zöldséget, gyümölcsöt tartsd száraz, hűvös és sötét helyen. Spájz vagy pince megfelelő lehet erre a célra. Ha nyirkos lenne a termény, akkor papírtörlőrétegekkel elősegítheted a nedvesség felszívódását.
Készíthetsz prizmát is!
Ha nincsen spájzod, illetve pincéd, akkor a szabadban is tárolhatod a zöldségeket, még pedig az úgy nevezett prizma segítségével.
Első lépésként 10-15 cm vastag homok rétegre lesz szükség, erre helyezzük rá a rácsokat (ez biztosítja a levegőzést), amire jöhetnek a zöldségek. Ezt szalmával takarjuk be, majd ismét homokkal, végül pedig földdel. A takarórétegnek kb. 30 cm vastagságúnak kell lennie.
Fontos, hogy figyeljük a prizmánk hőmérsékletét, mert ha 5 fok körülire emelkedik, akkor lehet, hogy a termés rohadásnak indult, s át kell válogatni a zöldségeket.
További tárolási tippjeink: 7 étel, amit vétek a hűtőben tárolni
Forrás: a motherearthnews.com és az organicgardening.com tippjei alapján