2023.01.20. 15:35:47 6841 254

Függetlenség, nem csak a pénzügyek terén
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha az anyagi függetlenségre terelődik a szó, mindenki fejében az első gondolat az, hogy akkor bármit és bármikor megtehetünk. De ha a dolgok mögé nézünk, nem csak az anyagiakról van szó: sokkal inkább testi és mentális egészségről és önmagunk megvalósításáról. Amíg a pénzt, mint fogalmat a negatív keretek között kezeljük, vagyis a létfenntartásunkra irányuló erőfeszítéseinket a folyamatos bizonytalanság és kiszolgáltatottság érzése veszi körül, addig nem léphetünk az önmegvalósítás szintjére sem.

Vásárolgatás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vásárolgatás

Az anyagi függetlenség elérése életvezetési tanácsadók szerint sokkal inkább a belső erőnk és szokásaink megerősítéséről szól mintsem az anyagi javak halmozásáról.

Az önfeláldozás csapdája

Számos szociológiai kutatás rámutatott arra, hogy az egyedülálló nők többsége nagyobb anyagi háttérrel rendelkezik, mint a házasságban élő társaik, még abban az esetben is, ha a keresetük közel azonosnak tekinthető. Az anyagi biztonsági hátteret a szabadon elkölthető jövedelem jelenti, amelyet a családos nők a saját esetükben teljes mértékben szeretteikre fordítják, sokszor feláldozva önmagukat. Ameddig önmagunkat nem tartjuk olyan fontosnak, hogy anyagilag is áldozzunk az önmagunkat és fejlődésünket szolgáló igények kielégítésére, addig az anyagi függetlenség megteremtése sem valósulhat meg, hiszen megrekedünk a Maslow piramis harmadik szintjén.

Egyre inkább felértékelődik az öngondoskodás

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre nagyobb figyelmet szentelünk annak, hogy pénzügyileg tudatosan cselekedjünk. Vezetjük a havi kiadásainkat, megtervezzük a nagyobb pénzügyi döntéseket és rendelkezünk némi megtakarítással. Emellett a pénzügyi tudatosság erősödésében az infláció igencsak lényeges hatást gyakorol. Azonban nem szabad még a recesszió idejében sem lemondani saját szükségleteinkről, hiszen a pénz csak egy eszköz, amelyet tudatosan használva igenis élvezhető az élet még bizonytalan időkben is.

Pénzügyi tervezés a célok megvalósításáért

Ameddig nem beszélhetünk egészséges kapcsolatról a mentális helyzetünk és pénzügyi lehetőségeink között, addig az anyagi függetlenség is elérhetetlen számunkra. Első lépésként a legfontosabb, hogy megismerjük a pénz természetét és fogalmát, így képesek leszünk tudatosan kezelni azt. A pénzügyi tervezés elsőre nehéz feladatnak tűnhet abban az esetben, ha nem tudod, hogy milyen célokat szeretnél elérni a közeljövőben. Ha az egészséges határoknál könnyebben elcsábulsz egy-egy vásárlás során vagy nehezen tudod követni kiadásaidat, akkor először állíts fel célokat! Ez az elérni kívánt cél bármi lehet: egy új óra, egy vacsora a barátokkal, egy könyv vagy egy régóta vágyott esemény. Fontos, hogy tudd, mi az, amiért spórolsz, így a céljaid ösztönözni fognak és sokkal könnyebben fog menni a takarékoskodás. Nem mellesleg az apró célok elérése is nagyban befolyásolja a magunkba vetett hitet és önbizalmat, amelyek egészséges szinten tartása szabadságot, biztonságot és erőt ad életünk minden területén.

Forrás: Creditline.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...