Fűszernövények az ablakban: a zsázsa
A zsázsatermesztés, csíráztatás, akár ilyenkor ősszel is megvalósítható az ablakban. A zöld növényke segíthet abban, hogy több friss zöldséghez jussunk a tél beköszöntével is. Tavaszi ízeket varázsolhatunk az asztalra a segítségével, és ilyen egyszerű a termesztése!
Zsázsatermesztés konyhaablakban – Bálint gazda tanácsai:
- Válasszuk ki az edényt, amiben szeretnénk elvetni a zsázsamagokat. Ez lehet egy tányér, egy cserép vagy egy kisebb virágláda is.
- Szerezzünk be tápanyagdús kerti földet és homokot. Ennek a kettőnek a keveréke szolgáltassa 3-4 cm magas talajréteget, amibe sűrűn vetjük majd a magokat. A végén takarjuk be 2-3 mm homokréteggel.
- Öntözzük meg alaposan, majd fedjük be az edényt fóliával (folpack). Ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki a földje.
- Néhány nap után megkezdődik a csírázás. Ekkor levesszük a fóliát, és világos helyen tartjuk. Körülbelül a vetés után két héttel már fogyaszthatjuk is.
Enyhén csípős íze jól illik levesekhez, szendvicsekhez, de egyszerűen a vajas kenyerünkre is rácsipkedhetjük!
A zsázsa gyógyhatásairól és szabadföldi termesztéséről itt olvashatsz: Mire jó a zsázsa és hogyan termesszük?
Forrás: balintgazda.hu