Grill csirkemell többféleképpen!
Ki mondta, hogy a csirkemell nem a grillre való? Ezek a receptek segítenek rácáfolni erre a diszkriminatív véleményre. Való igaz, hogy egy finom, zsíros kis tarja kevésbé szárad ki a grillezés hatására, de azért csirkéből is egész jó ételeket lehet kihozni. Íme néhány variáció és ötlet.
A következő kiegészítőkkel és pácokkal mindig tökéletes lesz a grillvacsora, még ha csirkemellből készül, akkor is!
1. Majoránnás-mustáros pác
A mustáros pác az egyik kedvencem, mert a sertéshez és a csirkéhez is illik. Ha azt szeretnéd, hogy valóban mustáros legyen a hús és zaftos maradjon, hallgass rám, és ne keverd össze az olajjal. Inkább borsozd és majoránnázd be alaposan a csirkemelleket, majd kend be mustárral egy késsel, rétegezd egy tálba, majd ezt öntsd le olajjal, és pácold egy napig (de minimum 6 órát). Finom, krémes réteg lesz a húson, és egyáltalán nem lesz száraz. Lehet, egy kicsit tovább tart így a fűszerezés, de hidd el megéri. Ne sajnáld a borsot és a majoránnát sem!
2. Juhtúrós mártogatós
Grill húsokhoz és héjában sült burgonyához ez a kedvencem! Keverj egy nagy doboz tejfölbe 10 dkg juhtúrót és egy fél fej, apróra vágott vöröshagymát, sózd meg és tálald. A metélőhagyma (snidling) szintén jól mutat és nagyon finom is benne! Próbáld ki, nem fogsz csalódni!
3. Grillcsirke salátával
Ha a grillcsirke köreteként salátát tálalsz valamilyen finom öntettel, akkor egészen biztos, hogy senki nem fog panaszkodni a csirke szárazságára. Az előregyártott szószok helyett próbálj ki egy saját verziót. A joghurt és a tejföl is jó alapanyag, a fokhagyma, a só, a bors szinte mindenhez megy, az olívaolaj elfér benne, ezen felül pedig spékeld meg valamivel, amitől a saját spéci önteted lesz, amit készítesz. Kerülhet bele csípős vagy akár édes is, mustár és/vagy majonéz, sőt akár ketchup is. Kóstolgass és bízd a fantáziádra magad.
4. Grillcsirke torony zöldségekkel
Halmozz a grillcsirke szeletre grillezett zöldséget vagy grillezett gyümölcsöt, esetleg friss avokádót, paprikát, paradicsomkarikát vagy tálald saláta levélen. Nagyon guszta, és köretnek is megfelel a díszítés.
5. Házi készítésű barbecue (BBQ) pác
A ragacsos és édes amerikai barbequ szósz a mindened? Akkor tudod, hogy házilag elkészíteni egy kissé macerás lehet. Ez a recept azonban nagyon egyszerű és finom is.
Hozzávalók:
- 5 ek szójaszósz
- 4 ek almaecet
- 2 ek Worcestershire szósz
- 1 ek Tabasco
- 1 citrom leve
- 1 nagy evőkanál barna cukor
- 2 gerezd fokhagyma
- 350 ml ketchup
A citromlevet, az almaecetet, a szójaszószt, a Worcestershire szószt, a tabascót és a barna cukrot nagyon alaposan összekeverjük, egészen addig, amíg érezzük és látjuk benne a cukorszemeket. Ha feloldódott a cukor, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a ketchupot, majd egy habverővel vagy keverőkanállal simára keverjük a szószt.
A recept az aprosef.hu oldalon jelent meg.
6. Tandori csirke (indiai fűszerezésű grill csirke)
4 közepes csirkemellhez való szósz hozzávalói:
- 1 evőkanál natúr joghurt
- 1 evőkanál őrölt paprika
- 1,5 teáskanál őrölt kömény
- 1,5 teáskanál őrölt koriander
- 0,5 teáskanál cayenne bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 4,5 teáskanál reszelt gyömbér
- só
- olaj
- és a csirkék
Keverd össze a pác hozzávalóit egy üvegtálban (az olaj nem a pác hozzávalója ennél az ételnél, csak a sütéshez használjuk), majd forgasd bele a csirkéket és hagyd is a fűszeres szószban. Végül pihentesd a hűtőben minimum 1, maximum 4 órán keresztül, majd süsd meg a grillen egy kis olaj kíséretében.
A recept a goodhousekeeping.com oldalon jelent meg.
Reméljük, hogy valamelyik ötletünk vagy receptünk megteszik és már ezen a hétvégén kipróbáljátok a grillpartin.