Gyógytea is készülhet a medvehagymából + 5 tipp, hogyan fogyaszd!
Már lehet gyűjteni a medvehagymát, de vigyázz, nehogy összekeverd a mérgező gyöngyvirág vagy a kikerics levelével. Elsősorban fokhagyma illata és puha, maximum 3-4 cm széles leveléről ismerheted fel a gyógynövényként is számon tartott medvehagymát.
Hol gyűjthetsz medvehagymát?
Magyarországon a következő gyűjtőhelyeken található meg tömegesen a medvehagyma: Bakony, Gerecse, Mecsek, Orfű környéke, Misina déli lejtője, Martonvásár környéke. A védett területeken engedéllyel gyűjthető növény. Mindenképpen virágzás előtt gyűjtsük, mert virágzáskor a növény mérgező. Tavasszal leveles szárát, ősszel hagymáját gyűjthetjük.
A medve hagyma hatóanyagai
Allicin a fő hatóanyaga, ezenkívül allinázt, ajoent, metil-allil-triszulfidot, adenozint, flavonoidokat, cisztent, foszfolipideket, béta-szitoszterint, növényi szteroidokat és klorofillt tartalmaz. Vitaminok közül A-, B1-, B2-, C-, és niacint, ásványi anyagok közül magnéziumot, nagy mennyiségű vasat (20x több vas van benne, mint a fokhagymában), cinket, mangánt, kalciumot, szelént.
A medvehagyma gyógyászati célra felhasználható részei:
- Száras levele (Allii ursinum flos)
- Hagymája (Allii ursinum bulbi)
Hogyan fogyaszd a medvehagymát?
- Friss, préselt lé
- Tea
- Tinktúra
- Borogatás, lemosás
- Élelemként
- Medvehagyma méz
Friss, préselt lé
A tavasszal gyűjtött friss leveles szárat gyümölcs centrifugával kipréseljük és levéből 5 cl -t kefirbe vagy valami más lébe belekeverve fogyasztjuk.
Gyógytea
A szárított medvehagyma leveleket (1-2 evőkanál) 3-4 dl vízzel leforrázzuk, letakarjuk, 5-10 percig ázni hagyjuk, szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze az ajánlott adag.
Tinktúra
Tinktúrából napi 12-16 csepp a dózis, érdemes reggel bevenni. Noha nincs olyan kellemetlen csípős hatása mint a fokhagymának, mégis érdemes 1-1 ½ dl vízbe csepegtetni. A tinktúra előnye, hogy egész évben rendelkezésünkre áll.
Borogatás
Külsőleg a medvehagyma teájából készült borogatások és lemosások hozhatnak eredményt bőrgombák esetén.
Ételként
Élelemként a friss leveleket lehet felhasználni levesek, mártások, húsok stb. elkészítéséhez (noha hő hatására a hatóanyagok egy része elvész).
Medvehagyma méz
Magyarországon is immár beszerezhető bio-medvehagyma méz (250 gr. kb. 6-800.-Ft)
A medvehagymáról bővebben itt olvashatsz: A medve első tavaszi étke, a medvehagyma.
Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu