2014.10.15. 07:00:00 16851 126

Gyors müzliszelet házilag - tökéletes finomság
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy kis nassolnivaló teheti még tökéletesebbé otthon, az iskolában vagy a munkahelyen a tízórai szüneteket. Gondolhatnánk, hogy ilyenkor egy csoki, vagy egy süti teheti fel az i-re a pontot. De ha lelkiismeret-furdalást sem akarsz érezni, esetleg már unod ezeket a megoldásokat, válassz valami egyszerűbbet, olcsóbbat, finomabbat. A bolti helyett itt a „csináld magad”, vagyis a házilag készített müzliszelet receptje.

Házi müzliszelet | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi müzliszelet | Fotó: 123rf.com

Egy nagyobbacska adag, az előkészületekkel, mosogatással együtt nagyjából egy óra alatt megvan, így bátran belevághatsz akár munka után is. Csinosan becsomagolva házi készítésű ajándéknak sem utolsó.

A müzliszelet azért kiváló tízórai, mert a zabpehelynek köszönhetően lassan felszívódó szénhidrátot is tartalmaz, így ebédig biztosan kihúzod.

A hozzávalók (ez nagyjából egy 15x25 cm-es tepsihez elegendő mennyiség):

  • kb. 2 dl zabpehely (én az apróbb szeműt választottam)
  • 1 marék mogyoró és/vagy dió és/vagy mandula-illetve, amilyen csonthájas van otthon
  • 2 db alma
  • kb. 1 dl mazsola
  • néhány szem aszalt gyümölcs
  • 1 evőkanál cukor (de el is hagyhatod, vagy helyettesítheted mézzel, nyírfacukorral; vagy több mazsolát raksz bele, cukor helyett)
  • 2 evőkanál napraforgómag, vagy szezámmag, esetleg lenmag, vagy tökmag (de ha mindenből van otthon, mehet vegyesen is)
  • fél dl víz (de ha elég lédúsak az almák, elbír vele a turmix víz nélkül is)
  • étolaj, vagy olívaolaj a tepsi kikenéséhez

Így készül:

Az almákat mosd meg, a magházat távolítsd el és kockázd fel, Nem kell megpucolni! Dobáld bele a turmixba, tedd hozzá a magokat, a csonthéjasok, az aszalt gyümölcsök és a mazsola kb. felét. „Turmixeld” össze.

A maradék dióféléket és az aszaltakat vagdosd kicsi darabokra. (Ha a mandulával, mogyoróval, dióval nem bírsz el, tedd őket egy zacskóba, tegyél rá egy konyharuhát, akár több rétegben is, és sózz rájuk néhányat egy húsklopfolóval. Ha néhány nagyobb darabban marad is, nem baj.) Mindezt az almás péppel és a zabpehellyel keverd össze, simítsd bele egy kiolajozott tepsibe és irány a sütő. 170 fokon kb. 20 perc kell neki, hogy elkészüljön.

Az ízesítésnek csak a fantáziád szab határt!

Nálam eddig ezek szerepeltek:

  • mézes: semmi extra, kicsit több mézet tettem bele. Vagy sütéskor a tetejére is csorgathatod.
  • csokis: csokidarabokat kevertem a zabpelyhes alapba. Hiába, lelkiismeret furdalás nélkül nem megy.
  • banános: én már az almával együtt beledobtam egyet a turmixba, és még egyet felszeleteltem, amit a zabpelyhes, pépes, aszalt gyümölcsös anyaghoz kevertem.
  • fügés: nyers (tehát nem aszalt) fügét felkockáztam, és hozzátettem a pépes keverékhez.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Rizottó, a húsvét sztárja – Hogy tessék?

Az egyszerűbb néha tényleg nagyszerűbb! Minden évben vért izzadva próbáljuk lenyűgözni a családot egy ellenállhatatlan menüsorral az éppen aktuális ünnepen, hosszú munkaórákat áldozunk fel a legtökéletesebb fogás oltárán. Pedig van, hogy egy hétköznapi finomság lesz a tuti befutó. Mondjuk, a rizottó!

Egy falatnyi tavasz – illatos, szaftos, üdítően könnyed desszert

A répatorta sokak számára a húsvét egyik kihagyhatatlan süteménye, de ez a változat egészen új élményt ad azoknak is, akik eddig csak a klasszikus verziót ismerték. Szaftos, illatos, enyhén fűszeres, mégsem nehéz – és pont annyira édes, hogy bűntudat nélkül is élvezhető legyen.

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.