2025.11.06. 17:50:54 422 12

Arancini – a szicíliai rizsgolyók, amikből egy sosem elég
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az olasz konyha egyik legizgalmasabb találmánya a szicíliai arancini – azok a ropogós, aranybarna rizsgolyók, amelyek kívül tökéletesre pirultak, belül viszont lágyak és észbontóan ízletesek.

Arancini Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Arancini Fotó:123rf.com

A szicíliai kreativitás szimbóluma

A legenda szerint az arancini a 12. században született Szicíliában, amikor a háziasszonyok igyekeztek hasznosítani a maradék rizottót. Hogy a rizs ne száradjon ki, kis gombócokká formálták, megtöltötték húsos vagy sajtos töltelékkel, majd panírozták és bő olajban kisütötték. Így lett a maradékból igazi gasztronómiai gyöngyszem, amely mára egész Olaszországban – sőt, világszerte – népszerű street fooddá avanzsált.

Szicíliában minden családnak megvan a maga változata: akad, aki paradicsomos raguval tölti, más mozzarellával és sonkával, sőt, manapság vegán és édes verziók is léteznek.

Hozzávalók (kb. 12 golyóhoz)

– 25 dkg arborio rizs (vagy más rizottó rizs)

– 6 dl zöldségalaplé

– 1 kisebb hagyma, apróra vágva

– 1 ek vaj + 1 ek olívaolaj

– 1 dl száraz fehérbor (elhagyható)

– 5 dkg parmezán reszelve

– 1 tojás

– 10 dkg mozzarella apró kockákra vágva

– 10 dkg főtt sonka vagy húsos ragu (opcionális)

– Liszt, felvert tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz

– Bő olaj a sütéshez

Így készül a szicíliai arany

Egy serpenyőben vajon és olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a rizst. Amikor a szemek áttetszőek, felöntjük a borral, és hagyjuk elpárologni. Ezután folyamatosan adagoljuk az alaplevet, míg a rizs krémesre fő. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a parmezánt és hagyjuk kihűlni.

A kihűlt masszába belekeverjük a tojást, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. A közepébe kis darab mozzarellát és sonkát (vagy ragut) rejtünk, majd jól lezárjuk, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki. A golyókat először lisztbe, aztán felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.

Tálalási ötlet

Az arancinit melegen, paradicsomos mártással tálaljuk – ez lehet egy egyszerű, fokhagymás paradicsomszósz bazsalikommal. Egy friss zöldsalátával kiegészítve akár főételként is megállja a helyét, de vendégváró falatnak is tökéletes.

Egy falat Olaszország otthon

Az arancini nemcsak egy étel, hanem pillanatnyi utazás Szicíliába: a napfényes utcák, a tenger illata, és az a fajta egyszerű boldogság, amit csak egy házi készítésű falat tud adni. Ha legközelebb maradék rizs marad a hűtőben, ne gondolkodj sokat – formálj belőle aranygolyókat, és élvezd az olasz konyha egyik legjobb titkát.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...