2021.07.27. 09:00:00 7920 249

Gyümölcsfák a tornácon? Nem lehetetlen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyümölcsfák zöldellő lombjukkal, illatos virágokkal és (többé-kevésbé) édes gyümölcseikkel minden kert üde színfoltjai. Azonban ahhoz, hogy gyümölcsöskertünk legyen, nem kell több hektárnyi terület! A tornácon, de egy városi erkély sarkában is nevelhetünk gyümölcsfát, csak a megfelelőt kell választanunk.

Cserépbe ültetett citromfa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cserépbe ültetett citromfa

A természet egyenlő a türelemmel, de milyen jó is naponta a részesévé válni egy-egy csodálatos folyamatának! A csemete beültetésétől kezdve egészen a szüretig megélni az új hajtások növekedését, megfigyelni a termés érését… Ha bőséges termést szeretnénk úgy, hogy ne nőjön a fejünkre a fa, csak keresnünk kell egy kezelhető méretű fácskát.

Így válasszunk gyümölcsfát!

Érdemes ellátogatni a közeli kertészetbe személyesen, hogy az ott dolgozó kertésszel megbeszélhessük igényeinket, és természetesen a fa igényeiről se feledkezzünk meg. Nem biztos, hogy azt a fajta fát fogják nekünk ajánlani, amelyik kedvenc gyümölcsünket adja, így készüljünk fel erre az eshetőségre is.
Mindenképp legyünk informatívak a teraszunkon uralkodó körülményekről, hogy a fa különlegesebb erőfeszítések nélkül teremhessen.
Figyeljünk oda arra is, hogy amíg a cseresznye és a barack önmagában is termékeny fa, addig az alma és a körte “társtermő” - a beporzás miatt. Ha nincs hely több fának, de ilyen illene a tornácra, válasszunk olyan fajtát, amelybe 3 fajtát is beoltottak.

Ebbe ültessük a gyümölcsfát!

Legalább 30 cm mély és ugyanekkora átmérőjű cserépre lesz szükségünk az elején. A horganyzott szemetes kosártól kezdve a felezett fahordókon és a terrakotta cserepeken át a műanyag ültetőládákig bármilyen megoldás jó lehet, ami ízlésünk szerint passzol az adott környezetbe.
Egy dologra azonban figyeljünk oda: Ha nincs gyárilag kialakított vízelvezető furat a választott edény aljában, akkor csak olyat vásároljunk meg, amelyikbe utólagosan mi is tudunk fúrni párat.
A gyümölcsfák sok évig társaink lesznek, így érdemes eredendően olyan kevert talajba ültetnünk ezeket, amely a tápanyagokat csak lassan bocsátja ki.

Hasznos tanácsok gyümölcsfa neveléséhez!

  • Mivel a fák lombozata megfoghatja a szelet, így a törzs védelmében érdemes azt karóhoz rögzíteni.
  • A virágzás kezdetétől ősz közepéig kéthetente szükséges lehet magas káliumtartalmú tápanyagozás a jó termés elősegítéséhez.
  • A nedvesség megtartása érdekében terítsünk mulcsot a talaj felszínére, hiszen az éréshez szükséges napsugárzás hamar kiszáríthatja a cserépben lévő földet.
  • Amikor át kell ültetnünk a fát, várjunk a ősz közepéig. Kora tavaszig lesz időnk végrehajtani ezt a műveletet.
  • Informálódjunk a kártevőkről és a betegségekről, hogy azonnal cselekedni tudjunk, ha a fának védelemre lesz szüksége.
  • Az adott fajta fa - főként a teraszon történő termesztés miatt - metszésre szorulhat. Amennyiben nem vagyunk tisztában a mikéntjével, hívjunk szakértőt segítségül.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...