Ha kell még egy jó recept: karácsonyi puncsok
Ha szeretnél egy kellemes hagyományt útnak indítani karácsonykor, akkor az legyen a karácsonyi puncs készítés! Édes, meleg italok, amelyek garantáltan feldobják a hangulatot, gyorsan elkészülnek és nagyon mutatósak! A vendégek imádni fogják!
Karácsonyi puncs 1.
Hozzávalók:
- 2,5 dl édes vörösbor
- 2,5 dl édes fehérbor
- 1,5 dl rum
- 5 dl víz
- 40 dkg cukor
- 2 db citrom
- 2 db narancs
A gyümölcsöket megmossuk, majd meghámozzuk őket, de a fehér héj ne maradjon rajta, mivel az keserű lehet. Forrald fel a vizet egy edényben a gyümölcs héjjal együtt! Miután felforrt, vedd kis lángra a gázt, add hozzá a cukrot, és öntsd bele az alkoholos italokat, ekkor már csak melegítsd, ne forrald fel! Mikor kellőképpen felmelegedett, facsard bele a két narancs és a citrom levét, de hagy meg néhány gerezd narancsot, ezt vágd kockákra, és tedd bele. Melegen kínáljuk!
Karácsonyi puncs 2.
Hozzávalók:
- 7 dl fehérbor
- 1 l 100%-os almalé
- 2 dl vodka
- 5-6 db szegfűszeg
- 1 darabka fahéj
- 1 citrom leve
- 2-3 ek cukor
- 2-3 ek méz
- csipet szerecsendió
Először is karamellizáljuk a mézet és a cukrot, majd felöntjük az almalével, belefacsarjuk a citromot. Fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel, felforraljuk, és hagyjuk pár percig gyöngyözni, hogy a fahéj kiadja az ízét. Ezután töltjük bele a bort, amellyel egy kicsit még összeforraljuk. Levesszük a tűzről, leszűrjük az italt, és megtoldjuk a vodkával. Összekeverjük és melegen felszolgáljuk.
Krémes puncs
Hozzávalók:
- 1 l vörösbor (száraz)
- 1 l narancslé
- 250 g cukor
- 8 db tojássárgája
- 0,5 dl rum (ízlés szerint)
- 1 tk fahéj
- 1 teáskanál szegfűszeg
- Opcionális: 0,5 db csillagánizs
Gyöngyöző víz felett egy tálban porcukorral habosra keverjük a tojássárgájákat egy kézi robotgéppel. Amikor már krémes, folyamatos keverés mellett beletöltjük a vörösbor egy részét is. Mikor elegyedett a kettő, és kihűlt, egy nagyobb lábosba öntjük, majd hozzáadjuk a maradék bort, a narancslevet, a rumot és az össze finom fűszert. Kislángon összemelegítjük, de közben folyamatosan keverjük a robotgéppel! 4-5 perc után poharakba töltjük!
Kellemes ünnepeket és egészségetekre! ;)
Forrás: nosalty.hu, gizi-receptjei.blogspot.hu