2015.05.16. 08:30:56 12574 295

Ha unod a feketét, idd ezt! – 4+1 ital kávé helyett
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Aki rendszeresen kávézik, az tudja, hogy egy finom fekete, egy habos tejeskávé nem csupán egy gyorsan elfogyasztott meleg ital reggeli előtt, vagy ebéd után. A kávé 5 perc szünet, egy-egy rövid beszélgetés, esetleg egy újabb világmegváltó ötlet fontos kísérője. De előfordul, hogy valamiért le kell mondanunk róla.

Kávé helyett - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kávé helyett

Vannak, akik valamilyen egészségügyi probléma miatt mondanak le a fekete itókáról. Mások szeretnének egészségesebben élni és úgy érzik, ehhez hozzájárulhatnak azzal, ha felhagynak a kávé fogyasztásával.

Persze, a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen amellett, hogy a kávé finom, szervezetünket képes felpörgetni, amihez könnyen hozzászokunk. Így ha felhagyunk a kávézással, nem árt keresni valamit, amivel pótolhatjuk „doppingoló” hatását. Ehhez adunk néhány tippet.

A zöld tea

Kortyolgass reggelente kávé helyett zöld teát! (Ha nagyon nem szereted, választhatsz a fekete teák közül is.) A „zöld”ital támogatja vérkeringésedet és az anyagcserédet is. Elkészítésekor ügyelj, hogy a víz, amivel leforrázod a filtert, 60, maximum 80 fokos legyen. Ha ennél magasabb a víz hőmérséklete, keserű lehet a teánk.

A kakaó

Bizony, gyermekkorunk kedvenc itala felnőttként is doppingolhat minket. Ennek oka, hogy a kakaópor tartalmaz egy teobromin nevű anyagot, melynek hasonló hatása van, mint a koffeinnek. Ha tehéntej helyett szója-, mandula- vagy rizstejjel készítjük el kakaónkat, garantáltan egészséges lesz az édes ital.

A gyömbér

A gyömbérfogyasztás pozitívumairól már volt szó, így nem titok emésztést segítő, illetve vérkeringést fokozó hatása sem. Utóbbinak köszönhetően élénkít is. A nyári napokra így készíthetsz frissítő italt gyömbérből, citromból és cukorból: A frissen préselt citrom levét keverd össze egy kis cukorral. A gyömbért pucold meg, darabold fel és forró vízzel forrázd le. Hagyd állni 10 percig, majd keverd össze a cukros citromlével. Mentalevéllel ízesítheted.

A víz

Szinte hihetetlen, ugye? Pedig a víz nemcsak szervezetünk méreganyaginak egyik fontos elszállítója, hanem frissítőként is szolgál. Hogy kevésbé érezd magad fáradtnak akár az íróasztal mögött ülve, akár „terepen” dolgozva, minimum 2 liter vizet fogyassz el a műszakod alatt. Ha „külső” frissítésre vágysz, öblítsd le az arcod és a kézfejed, csuklód hideg vízzel.

A citrom

A gyömbérrel párosítva már fentebb írtunk róla, ám megállja a helyét magában, illetve vízzel keverve is. Igyál meg minden reggel egy pohár vizet, benne egy fél citrom levével, hogy igazán frissen induljon, és fitten is folytatódjon a napod.

Forrás: woman.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.

Mihez kezdj az avokádóval! – Tudunk egy tuti receptet Neked!

Bárhol nyaralunk, a helyi piacra már-már kötelezően ellátogatunk. Történt ez egy olasz városkában is, ahol – persze, csak átvitt értelemben – utánunk dobtak egy nagy adag avokádót. Zárás előtt voltunk, túl kellett adni a portékán. Először nagy volt a boldogságunk, aztán jött a kérdés: mégis mit csinálunk egy ekkora adag „zöldséggel”?