Használjuk, amink van: Káposztás receptek változatosan!
Nem sokára rengeteg friss zöldség és gyümölcs közül válogathatunk, de így február végén nincs túl sok szezonális dolog. Ami van, azt kell változatosan elkészíteni és az egyik ilyen a káposzta.
A káposzta kiváló saláta alap, vagy párolt káposztaként is bevetheted. Levesekhez, főételekhez egyaránt kiváló, arról nem is beszélve, hogy minimum 3 fajtája biztosan elérhető szinte bárhol: a vörös, a fehér és a kel. Szóval használjuk fel okosan!
Birsalmás párolt káposzta
Hozzávalók:
1 közepes fej káposzta
1-2 db birsalma (nagyságától függ)
1 db vöröshagyma
3-4 ek méz
cukor (ízlés szerint)
2 db babérlevél
1-2 tk köménymag
1,5-2 dl édes fehérbor
1 kk tárkonyecet
2 ek olívaolaj
só
A káposztát vágjuk vékonyra, majd szórjuk meg egy teáskanál sóval, keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kicsit állni, hogy levet engedjen.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A birsalmát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le.
Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. Pár perc után csorgassuk hozzá a mézet, és karamellizáljuk aranybarnára.
Ezután nyomkodjuk ki a káposztát, majd adjuk hozzá a megkaramellizált mézes-hagymához. Keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a lereszelt birsalmát is. Ízlés szerint szórjuk meg köménymaggal, ízlés szerint még cukorral, és tegyük bele a babérlevelet is.
Ezután öntsük fel a borral, keverjük jól össze, majd lefedve, alacsony hőmérsékleten pároljuk puhára. (párolás közben többször keverjük meg, ha szükséges még ízesítsünk utána, és pótoljuk a folyadékot)
Az elkészült káposztát sültek mellé kínáljuk. Ízlés szerint akár rétesbe is tölthetjük, vagy egy ropogós tésztájú samosa tölteléke is lehet.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com/