Hasznos információk a cukor természetes helyettesítéséről!
Egyes kutatások szerint tízszer annyi cukrot fogyasztunk el, mint amennyi a szervet számára szükséges lenne. A túlfogyasztásnak számos, az egész anyagcserére kiterjedő mellékhatása alakulhat ki!
Éppen ezért ajánlott lenne a cukrot (cukorrépa, cukornád) más, édesítő hatású és legfőképpen természetes anyagokkal helyettesíteni, de ezekből is célszerű lenne sokkal kevesebbet bevinni a szervezetünkbe! Segítségként csokorba gyűjtöttük neked azokat, amiket többnyire akkor célszerű fogyasztanod, amikor nem fogyókúrázol:
Juharszirup
Aminosavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz bőséggel. Vigyázz arra, hogy adalékanyagoktól mentes variációt vásárolj!
Kókuszvirág cukor
A melaszos barna nádcukorhoz hasonlító ízű cukor a kókuszpálma virágából készül. Vigyázat! Csupán árnyalatnyival jobb, mint a répacukor.
Méz
Csak mértékkel, mert hizlal! Cserébe rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Ha hiszed, ha nem, ebből a szempontból a vegyes virágméz mégiscsak hasznosabb szervezetünk számára, mint az akácméz.
A hazánkban még kevésbé ismert, a gyümölcs minden hasznos tulajdonságával felruházott avokádómézet is érdemes kipróbálni, érdekes sötét színe van és kávéban is isteni!
Szőlőcukor
Az elnevezéssel ellentétben nemcsak a szőlő gyümölcséből nyerhető ki, hanem más gyümölcsből vagy mézből, de akár kukoricakeményítőből is kivonható. A vércukorszintet gyorsan növeli meg, amely lecsökkenése után hirtelen éhségérzet következik be.
Cukoralkoholok
A cukorbetegeknek szintén sokszor ajánlottakat, mint például a xilitet (nyírfacukor) is jobb mértékkel fogyasztani, mivel nagy dózisban haspuffadást és emésztési zavarokat okozhatnak. Kivétel ezek közül az eritrit, mivel a bélrendszer felső szakaszából a véráramba kerül. Candida- és szájfertőzések fennállásakor ezeket a cukoralkoholokat a legajánlatosabb fogyasztani!
Jázminpakóca
Most biztosan azon gondolkodsz, mi a csuda lehet ez? Pedig nem más, mint a Stevia, ami az igazi aduász a témában! Ez a legédesebb alternatíva, ráadásul kalóriamentes, így nem is hizlal és a fogakat sem roncsolja. Cukorbetegség és candida mellett is fogyasztható.
Tipp: Édesítőszer választásakor ne csak annak saját glikémiás indexét vedd figyelembe, a vele együtt fogyasztandó ételek vércukorszint-emelő hatása is legyen mérvadó!
Forrás: egeszsegpraktikak.hu