Házi csokoládétorta - az alaprecept, amire szükséged van!
Közelednek az ünnepek és fejben már mindenki tervezgeti a karácsonyi menüt. A mi családunkban két születésnap is van decemberben, így igazán ünnepi hónapnak nézünk elébe. Nem árt, ha van a tarsolyunkban egy, már-már bosszantóan egyszerű csokitorta recept.
Egyszerű, mégis tökéletes, házi csokitorta recept
Mindenkinek szüksége van egy alap csokoládétorta receptre, ami a maga egyszerűségében tökéletes és gyönyörű. A titka a csokikrém, ami a jó minőségű étcsokoládétól és tejszíntől lesz igazán jó, így ne spórolj a hozzávalókon!
Hozzávalók:
Alap piskóta:
- 6 tojás
- 5 evőkanál liszt
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 6 evőkanál cukor
- 1 cs sütőpor
Csokikrém:
- 150 g vaj
- 200 ml habtejszín
- 400 g jó minőségű étcsokoládé
A csokoládékrémet készítjük el először, hogy legyen ideje kicsit dermedni, míg megsül a piskóta. Gyakorlatilag csak vízgőz fölött összeolvasztjuk a hozzávalókat. Annyira kell majd végül visszahűtenünk, hogy ne folyjon le a piskótáról, amikor rátennénk. Hűtőbe is tehetjük. Ha túl kemény lenne, bármikor olvaszthatunk rajta egy picit.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habverővel magas fokozaton kihabosítjuk. Amikor már fehéredik hozzáadjuk a cukrot. Rugalmasabb habbá verjük a fehérjét. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral. A tojássárgáját is kihabosítjuk, majd a fehérjéhez öntjük és óvatosan fakanállal belekeverjük, majd ugyanígy teszünk a kakaóporos liszttel. Apránként öntjük a masszához, és fakanállal összeforgatjuk, vigyázva, hogy levegős maradjon a tészta.
Egy tortaformát kibélelünk vagy kikenünk vajjal és kilisztezzük. 160 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor elkészült, szépen megvárjuk, hogy kihűljön, majd kettévágjuk. Ha esetleg púpos lenne, akkor a tetejét is egyenesre vágjuk egy nagy konyhakéssel. A levágott piskóta-púpot elfogyasztjuk, így egyúttal ellenőrizhetjük a minőségét is, szóval reménykedjünk, hogy lesz mit levágni. ;) Kettévesszük a tésztát és a krém felével megkenjük, s a tetejére egyengetjük a krém másik felét.
Többféle technikával díszíthetjük. Gyümölcsökkel, csokireszelékkel, tejszínhabbal, színes cukorkákkal, mogyoróval, mandulaszeletekkel vagy csoki darabokkal, esetleg csokoládémázzal. A dekorációval ünnepi hangulatúvá varázsolhatod ezt a végtelenül egyszerű házi csokitortát.