Házi gyros tál - nem hétköznapi vacsora
Tálban vagy pitában, a gyros szuper jó kaja. Finom, jó sok zöldséget lehet mellé tálalni és mindenki elkészítheti a saját ízlése szerint. Mivel rendkívül jól variálható étel, ezért rengeteg változata létezik. Mi egy végletekig leegyszerűsített verziót hoztunk most nektek, hogy gyors gyros vacsorával lephessétek meg a családot!
Van egy kis vendéglő vagy inkább talponálló imádott szülőfalumban, Ikrényben, Győr mellett, Sárga ló vendéglő a becsületes neve, és néhanapján a helyiek rendelhetnek “különlegesebb” ételeket, többek között gyros tálat is. Gyros sütőjük nincs, mégis fantasztikusan finom, végletekig egyszerű gyros változattal rukkoltak elő. A Nyrosz (azaz a nyírségi gyros) után szabadon, Ikrénynek is van egy szuper receptje.
A nevén még dolgozunk, mert Ikrosz úgy hangzik mint egy görög mitológiai név..., de a receptet elhoztuk nektek.
Egyszerű, házi gyros tál 2-3 főre
- 500 g csirkemell vagy csirkecomb filé
- Gyros fűszerkeverék (vagy:só, bors, pirospaprika, oregánó, szerecsendió, fokhagyma, őrölt kömény - saját ízlés szerint)
- 20 dkg feta sajt
- 1 kígyóuborka
- 1 fej lila hagyma
- pár szem olívabogyó
- jégsaláta
- 500 g fagyasztott steak burgonya
- 300 ml kapros joghurtos öntet
- igény szerint Erős Pista
Igen, az ikrényi gyros tál kapros joghurtos salátaöntettel készül, és bevállaljuk, hogy isteni hozzá! Meg kell kóstolnotok. A frissen elkészült, fűszeres steak burgonya pedig csak dob rajta. A salátaalap pedig a jól ismert görög saláta csak kapros öntettel szolgálják fel, ami tényleg semmit nem von le az értékéből, sőt. Ettől lesz különleges.
A választott steak burgonyát bedobjuk a sütőbe. Amíg megsül elkészítjük a hús és a saláta részét a gyrosunknak.
A csirkemellet (vagy combfilét) csíkokra vágjuk és lepirítjuk, majd befűszerezzük a gyros fűszerkeverékkel vagy a saját magunk által összeállított fűszerekkel.
A zöldségeket kockára vágjuk, és az elkészült hús mellé halmozzuk. Leöntjük a kapros joghurtos öntettel. Rákockázzuk a fetasajtot.
Nincs más hátra, minthogy a burgonyát is a tálakra helyezzük. :)
Ikrényben így készül a gyros tál, a Nyírségben pedig kifliben tálalják. Valakinek van gondja vele? :) Na ugye, hogy nincs!
Jó étvágyat!