Házi praktikák fokhagymával - Helyettesítsd
Legyél előrelátó, és ha be tudtál spájzolni friss, magyar fokhagymából, akkor készíts el néhány eltartható variánst, ami nem fog kicsírázni, így mindig lesz a fűszerek között, amihez nyúlni tudsz, ha egy-egy recept úgy kívánja! Töltsd fel a kamrád ezzel az ízletes és egészséges gumóval!
Darált fokhagyma
A fokhagymákat 2,5 órára beáztatjuk, közben 30 percenként megkeverjük, így nagyon könnyen lejön majd a héja. Miután a megtisztított gerezdek megszáradtak, le lehet őket darálni apró lyukú húsdarálón. Kis üvegekbe töltve, hűtve tároljuk, majd rövid időn belül felhasználjuk. Fél teáskanálnyi ebből 1 friss gerezdnek felel meg.
Fokhagyma só
Készítsd el a fenti darált fokhagymát, majd mielőtt üvegbe töltöd, adj hozzá sót, és keverd addig, amíg már nem durva szemcsés a só. A fokhagyma mennyiségéhez fele annyi sóval számolj! Bontatlanul száraz, hűvös helyen, míg felbontva már hűtve tárolandó! Szintén fél teáskanálnyi tesz ki egy gerezdet, de a sótartalma miatt az étek sózásánál figyelj oda!
Fokhagyma pehely
A megtisztított gerezdeket késsel vékony szeletekre vágjuk, tepsibe rendezve alacsony hőfokon kiszárítjuk, vagy a nyári kánikulában 2-3 nap alatt aszalható is. Ezután kis üvegekben, száraz helyen tároljuk, és felhasználáskor 1-1 gerezd helyett fél teáskanállal adunk az ételekhez belőle.
Fokhagymapor
Az előzőhöz nagyon hasonlóan készül, csak itt késes aprítóval kell feldarabolni a gerezdeket, majd a szárítás végén közvetlenül kávédarálóval kell ledarálni, hogy por állagú legyen a fokhagymánk. Mivel ez koncentráltabb ízű az előzőnél, ezért egy friss gerezd helyettesítésekor csupán egy kicsivel nagyobb késhegynyire lesz szükséged.
A friss és a darált fokhagymát a főzés elején szokták beletenni, de a többi - friss fokhagymát - helyettesítő variációt használva úgy kell módosítani az adott recepten, hogy ezeket maximum egy percig szabad hevíteni, különben odaégnek.
Amennyiben semmiféle fokhagyma sem áll otthon a rendelkezésedre még mindig kiválthatod ezt a „fűszert” kevés köménnyel vagy gyömbérrel.
Forrás: thebalance.com/fresh-garlic-clove-substitute-4147732